Армия от дронове, използвана за борба с напаст по насажденията в южната част на Китай, успява да постигне смъртност от до 98%, според производителя на устройствата.

XAG - базиран в Гуанджоу производител на дронове, обединява усилия с германската Bayer Crop Science за операция по избиване на есенни гъсеници в китайския регион Гуанси.

Автономните устройства, натоварени с инсектициди с ниска токсичност, също така се справят успешно и в борбата с вредителите в ръководена от правителството операция в югозападната провинция Юнан, според XAG.

“Това поглъщащо насажденията чудовище напада над 80 култури,” се казва в изявлението на XAG. Повечето фермери разчитат на традиционните пръскания с инсектициди, които не само са прекалено бавни, в сравнение с придвижването на тази напаст, но и излагат природата на опасни химикали.

Този тип гъсеница се разпространи от Америка към Африка и Азия, като напада ориза, царевицата, зеленчуците, памука и много други култури, информира Bloomberg.

Откакто пристига в Китай, тя успява да се придвижи на север, засягайки 950 000 хектара насаждения в 24 провинции към средата на август. Огнищата в 90% от засегнатите райони вече са под контрол.

Дроновете могат да действат безопасно след залез слънце за избиване на вредителите, които се хранят най-активно нощем, казват от XAG.