Готови сте с бюджета за пътешествието и сте спестили достатъчно пари. Вече се оглеждате за билети и за място за настаняване.

Страхотно! Дори да сте намерили най-изгодните оферти, трябва да знаете, че най-евтината местна храна можете да откриете по уличките около основните. А планирате ли да посетите музеи в дните, когато предлагат отстъпки или вход свободен?

Лесно е да направите грешка, като тази да плащате повече, когато пътешествате. Използвайте следните съвети, за да спестявате:

Вземете точните карти
Уверете се, че сте взели със себе си банкова карта, която няма да ви струва твърде скъпо заради банкови такси за транзакции и т.н.

Използвайте същите карти правилно
Отказвайте, ако банкоматите ви предлагат обмяна на валута. Банката във вашата страна почти винаги ще ви предложи най-добрия курс.

Подгответе резервните банкови карти
Не е изключено да загубите чантата си или да станете жертва на крадец. Затова бъдете готови с план Б. Запишете всички важни номера на институции и на приятели и познати в бележник, който няма да бъде в чантата ви.

Опознайте местната култура
Дали тук се смята за прието да се пазарите? Ако да, за какви продукти? В много страни дори е прието да се прави бартер. Забавно е! Попитайте местните за обичайните практики.

Къде крием парите си по време на отпуск?Ето какво споделят самите туристи

Проверявайте касовите бележки
Винаги ги проверявайте. Лесно е да ги оставяте или просто хвърляте в най-близкото кошче, без да ги прочетете. Не казваме, че търговците само дебнат да ви измамят. Възможно е да получите чужда сметка в ресторанта по грешка.

Носете и харчете монети и дребни банкноти
По този начин лесно се дава бакшиш и освен това няма да ви се налага да разваляте едри пари. В чужда страна това е хитра практика. Спестява ви доста тревоги. Особено когато имате петдесетачка, а трябва да купите нещо дребно.

Направете си туристическа застраховка
Понякога харченето на пари е най-доброто финансово решение, което можете да вземете. Точно това се отнася до туристическата застраховка. Особено ако сте тръгнали на дълго пътешествие.