Американски експерти в сферата на пътешествията съставиха списък на алтернативите на най-известните в света древни културни и исторически обекти.

Вместо към мексиканския град Чичен Ица, където се намират прочутите паметници на маите, специалистите препоръчват да се оттправим към руините Коба, на 40 км от Тулум и недалеч от Канкун. Тамошните съоръжения са по-големи, отколкото на Чичен Ица, но не са толкова разпознаваеми. Освен това е позволено да ги изкачите.

Алтернатива на древния град на инките Мачу Пикчу е Олантайтамбо – на два часа и половина време път с автобус от перуанския град Куско. На това място са разположени руини от времето на инките, до които повечето туристи изобщо не стигат.

Търсите алтернатива на атинския Акропол? Отидете до Метеора. Основна забележителност на тези скали в Гърция са шестте православни манастира. През Средновековието монасите са строили тези недостъпни съоръжения като убежище от нашественици.

Можете да посетите всеки един от манастирите срещу такса от 3 евро.

Прекрасна алтернатива на религиозния паметник Ангкор Ват в джунглите на Камбоджа е древният комплекс Банту Кхмер, който беше възстановен и отворен за посетители през 2014 г.

Комплексът напомня забележителността в района на Ангкор – разликата е, че няма толкова много туристи.

Осем мобилни приложения за пътешественици С тях ще се чувствате комфортно във всеки град

В качеството на алтернатива виждаме и будисткият храм Канди Севу в Индонезия. Той е препоръчан пред най-големия будистки храм Боробудур.

Ейвбъри, Англия, пък е предложение за онези от вас, които са се запътили към Стоунхендж.