Китайското правителство внедрява държавни служители в 100 частни компании, базирани в технологичния хъб Ханджоу, предават местни медии, цитирани от CNBC.

Според китайските държавни медии местната общинска власт ще трансферира 100 свои представители в „ключови компании, като Alibaba, Geely Holdings и Wahaha.”.

Властите не предоставят пълния списък от 100-те компании, включени в инициативата, която е част от общинската стратегия „Нов производствен план.

Тя цели да засили производството и да даде тласък на местната икономика в източната провинция Джъдзян.

Това е поредният сигнал, че китайското правителство се опитва да трансформира икономиката си. Основната стратегия, по която се работи, е Made in China 2025, която цели настигане на конкурентите по отношение на високотехнологичното производство, като роботика и въздухоплаване.

Alibaba приема новия план

Град Ханджоу, койято се намира на част път с влак от Шанхай, е дом на някои от най-големите компании в Китай.

Глобалната централа на Alibaba, където работят 20 хил. служители, се намира в града. Компанията коментира пред CNBC, че новата инициатива няма да попречи на операциите.

„Разбираме тази инициатива... тя се опитва да създаде по-добра бизнес среда в подкрепа на компаниите, базирани в Хандцоу. Правителствените представители ще функционират като мост към частния сектор и няма да се намесват в операциите на компанията“, посочват от Alibaba.

Сигурност

Въпреки твърденията, че внедряването на държавни служители в частни компании не е нищо повече от „иновативна“ икономическа стратегия, подобен ход винаги върви ръка за ръка с притеснения за държавна намеса в частния бизнес.

Според китайските закони организациите могат да бъдат принудени да предават всяка информация на властите, която бъде поискана.

Китайският телекомуникационен гигант Huawei се намира в центъра на междуанароден скандал относно сигруността, като от САЩ твърдят, че китайското правителство ще използва глобалната 5G инфраструктура за шпионаж.

Huawei отхвърля тези обвинения, но няколко държави вече забраниха на компанията да доставя части за 5G мрежи, сред които Австралия, Нова Зеландия и Япония.

Китайският технологичен бизнес и Комунистическата партия = ВНЛКитайският технологичен сектор, който в миналото се дистанцираше от политиката, започва да демонстрира все по-тесни връзки с Комунистическата партия, управляваща страната

САЩ, които поведоха рестрикциите срещу Huawei, посочват, че допускането на китайската компания до националните 5G мрежи носи опасност за националната сигурност.

Китайското правителство отрича твърденията, че може да принуди частните компании да споделят информация.

Внедряването на държавни служители в същите тези частни компании обаче едва ли ще помогне за разсейване на притесненията.