Сингапур потребява около 430 млн. галона вода всеки ден – количество, което ще скочи двойно през идното десетилетие.

Това потребление оказва натиск над града-държава и провокира притеснения относно недостига на питейна вода по света.

Поради това Сингапур изгражда нови технологии - като подготовка за бъдеще, в което набавянето на вода ще става дори още по-трудно.

"Сингапур в действителност се превърна в глобален воден хъб“, казва Шейн Снайдер, изпълнителен директор на Nanyang Environment & Water Research Institute към сингапурския Nanyang Technological University, предава CNN.

Но въпреки това страната внася приблизително 40% от водата си в наши дни. А с климатичните промени водата може да стане още по-дефицитна стока, добавя той.

Бързото развитие на урбанизацията и повишаващите се средни температури по света правят достъпа до природните водни ресурси изключително труден.

В наши дни ¼ от света живее в региони, където се наблюдава голям недостиг на вода.

Експерти смятат, че човечеството консумира природните ресурси с по-бърз темп от скоростта, с която природата ги възстановява.

Сингапур, междувременно, е дом на над 5 млн. души и е покрит с фонтани, резервоари и други водни съоръжения, включително най-високия водопад на закрито в света – 40-метровият Rain Vortex, който изхвърля 10 хил. галона вода на минута.

На фона на всичко това обаче, Сингапур не разполага със собствени водни източници, като вместо това разчита на рециклиране и внос на вода от нейните съседки.

Звеното на Снайдер е едно от няколкото места, където се разработват решения за справяне със зависимостта на Сингапур от водата.

Идеята е да се създадат проекти, които да могат да се ползват в градската среда.

"Това, с което сме свикнали като достъп до вода, може бързо да се промени – поради което трябва да сме подготвени, трябва да мислим предварително за инфраструктурата", казва Снайдер.

"Има голям натиск да се превърнем в независими от водата – да контролираме своето собствено бъдеще, и това зависи до голяма степен от технологиите, които разработваме“, казва той.

Една от разботките представлява малка, черна гъба, наречена аерогел, създадена от въглеродни влакна, която, според университета, може да почиства отпадъчните води в голям мащаб. Гъбата абсорбира отпадъци, замърсители и микропластици до 190 пъти теглото си.

Изобретението ще бъде разработвано за комерсиална употреба от сингапурския стартъп EcoWorth Technology.

Изпълнителният директор Андре Щолц посочва, че комапнията ще навлезе първо на местния пазар за отпадъчни води, след което ще работи за излизане на международните пазари.

"Вярваме, че приносът ще бъде много голям“, казва той, добавяйки, че иновацията позволява „превръщането на отпадни продукти в такива със стойност“.

Свършва ли питейната вода в света?Световното търсене на вода се очаква да нарасне с 55% между 2000 и 2050 г.

Друга компания - WateRoam, вече пренася сингапурските иновации из останалите страни в региона. Основана през 2014 г., WaterRoam посочва, че е разработила леко, портативно устройство, което вече да пречиства питейната вода за над 75 хил. души в Югоизточна Азия.

Шефът на WaterRoam Дейвид Понг коментира, че най-иновативният аспект на продукта е неговата простота.

"Не използваме подход с филтри, като гледаме на водата като на основен проблем, основна стока... в резултат на това се нуждаем от проста технология, за да решим този проблем. Искаме хората, които не са специалисти или инженери, да могат да използват продукта“, казва той.

Устройството за пречистване на вода е с размер на помпа за велосипеди, като може да осигури чиста вода на село с население от 100 души за период от две години, посочват от компанията.

"Благословени сме да имаме достъп до чиста питейна вода“, казва Понг. „Привилегия е да можем да докараме това и до останалата част на региона и да защитаваме идеята, че чистата вода е жизненоважен аспект от живота на земята“, добавя той.