Mеждународните корпорации да плащат повече данъци на различните пазари по света, предвижда предложение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предава BBC.

Ако предложението се превърне в реалност, то правителствата по света ще се сдобият с повече власт да облагат с данъци големите технологични компании, като Apple, Facebook и Google.

С други думи, това означава, че големите международни корпорации ще плащат повече данъци на пазарите, където продават и отчитат печалби, независимо дали имат физическо присъствие в тези страни.

Големите бизнеси, които оперират в повече от една държава, отдавна са сериозно предизвикателство за данъчните.

Прехвърляне на печалбите

От години големите компании твърде очевидно структурират бизнеса си, така че да намаляват данъчните си задължения.

Обикновено това става чрез пренасочване на печалбите към дъщерно дружество в страни с ниски данъци, като традиционно това са офшорни държави. Моделът се практикува от десетилетия, дори тези компании да нямат реален бизнес в страните с незначителни данъчни ставки.

Предложението на ОИСР включва нови правила къде трябва да бъдат плащани данъците и пропорция от печалбите на компаниите, която трябва да бъде облагана във всяка една страна.

ОИСР, която обединява най-развитите икономики в света, работи по новите предложения в доста по-широк обхват, събиращ на едно място общо 134 държави и юрисдикции.

„Постигаме реален прогрес по адресирането на данъчните предизвикателства, настъпили от дигитализирането на икономиката, напредвайки към решения на база консенсус, подобряващи правилата на международната данъчна система”, казва генералният секретар на организацията Анхел Гурия.

Данъчни ходове

Редица страни, включително Великобритания и Франция, въвеждат собствени данъчни правила за дигиталните услуги.

Британският план предвижда да засегне компаниите, осигуряващи социални платформи, услуги по търсене в интернет или онлайн магазини.

Очаква се новата регулация да влезе в сила от април 2020 г., като правителството си оставя вратичка да промени плана, ако се появи подходящо международно решение на казуса.

Френският данък вече е в сила, като властите предвиждат и опция за възстановяване на данъци, ако компаниите плащат повече под настоящия режим, спрямо евентуално международно споразумение по темата.

Има притеснения, че подобен подход може да нажежи допълнително международните търговски спорове, които обхванаха света през последните години.

Тези мерки ще засегнат най-много щатските интернет конгломерати.

Технологичните компании в САЩ с рекордни разходи за лобизъмАмериканските технологични компании, които са поставени под натиск от регулаторите в САЩ, харчат все повече пари в опити да повлияят на законотворците

Вашингтон вече посочи, че френският данък е насочен конкретно срещу техните компании, като обмисля ответен удар на налагане на по-високи мита за внос на стоки от Франция.

„Провалът, ако не постигнем споразумение до 2020 г., може значително да увеличи риска, ако страните действат самостоятелно, от негативни последици върху понастоящем крехката глобална икономика”, казва Анхел Гурия.

Повишаване на сложността

Предложените мерки от ОИСР веднага бяха подложени на критика.

Алекс Кобам, изпълнителен директор на Tax Justice Network, коментира, че предложението прави данъчната система още по-сложна, позволявайки на компаниите да се скрият зад нея.

Освен това, според него, новите данъчни правила допълнително ще изтеглят приходите на големите компании от страните с ниски доходи, които така или иначе и сега страдат от злоупотреби с неплащане на данъци.

Предложението на ОИСР трябва да бъде одобрено от всички правителства, за да стане реалност. Международната организация, в която постъпления за членство прави и България, стартира обществено обсъждане по новия данъчен план.