Европейската централна банка остави без промяна основния лихвен процент в еврозоната по време на днешното си заседание. То беше последното в мандата на настоящия президент на институцията Марио Драги. От 1 ноември съвещанията на борда по монетарна политика вече ще бъдат под председателството на Кристин Лагард, която присъства и на днешното заседание, но не е взела участие в дискусиите.

Италианецът приключва осемгодишното си управление по същия начин, по който го започна - опитвайки се да съживи "боледуващата" европейска икономика, пише Ройтерс. През 2012 година, в разгара на дълговата криза на Стария континент, той обеща "да направи каквото е нужно" за стабилизирането на еврото. И с помощта на т. нар. "количествени улеснения", които позволиха на централната банка да изкупува директно държавните облигации на страните от еврозоната, до голяма степен успя да изпълни поетия ангажимент.

Но решението за понижаване на лихвите до -0.5% и рестартирането на облигационните изкупувания, което бе взето на последното заседание на институцията през септември, предизвика гнева на много от европейските финансисти, основно от "по-дисциплинираните" държави като Германия и Холандия. Те смятат, че ултрастимулиращата политика на институцията е в ущърб на спестителите и насърчава правителствата да отлагат необходимите структурни реформи.

На днешната си пресконференция Драги потвърди намеренията на институцията да запази настоящите отрицателни лихви, докато инфлацията не започне да се доближава до целевото ниво от 2%.

Той за пореден път призова правителствата, които имат възможност и не са обременени с високи равнища на дълга, да предприемат необходимите мерки и данъчни стимули, с които да засилят икономическия растеж. А държавите с високи задължения, според него трябва да се придържат към разумната политика и да се придържат към заложените структурни ограничения в бюджетите си.

Отиващият си президент на ЕЦБ смята, че отрицателните лихви са изиграли положителна роля, която напълно компенсира потенциалните негативни "странични" ефекти.

На въпрос как се чувства след последното си заседание начело на институцията, Драги отговори, че се чувства като човек, "който се е придържал към мандата на банката по най-добрия начин".

След пресконференцията той бе запитан от журналистите с какво ще се занимава, след като приключи кариерата си в ЕЦБ.

"Честно казано, не знам. Може би жена ми има повече информация по този въпрос", пошегува се Драги.