Потаен стартъп, подкрепен от милиардера Бил Гейтс, постигна пробив, който може да намали вредния отпечатък върху природата, оставян от индустрията по света.

Компанията за чиста енергия Heliogen е открила как да използва изкуствен интелект и огледала, за да отразява слънчевата светлина по начин, който създава топлина, възлизаща на над 1000 градуса по Целзий.

Казано с други думи – Heliogen са създали соларна пещ, която достига ¼ от температурата, налична на повърхността на Слънцето.

Така, за първи път в историята, концентрирана слънчева енергия може да бъде използвана за производство на цимент, стомана, стъкло и други индустриални стоки.

По този начин ще могат да се заменят изкопаемите горива, използвани в горепосоченото производство, които отделят голямо количество вредни емисии в атмосферата.

„Пускаме технология, която може да бие цената на изкопаемите горива, като освен това не отделя въглероден диоксид”, казва Бил Грос, основател и изпълнителен директор на Heliogen.

Компанията, която е подкрепена и от милиардера Патрик Сун-Шионг - собственик на изданието Los Angelis Times, вярва, че новата технология може значително да намали парниковите емисии, отделяни от индустрията по света.

Производството на цимент, например, оформя 7% от емисиите въглероден диоксид в света, по данни на Международната агенция по енергетика.

„Бил и екипът му действително са успели да впрегнат слънцето”, казва Сун-Шионг, който е член на Борда на директорите на Heliogen. "Потенциалът за човечеството е огромен. ... Потенциалът за бизнеса е несъизмерим", добавя той.

За разлика от традиционната соларна енергия, която разчита на панели на покривите на сградите, за да улавя енергията от слънцето, Heliogen залагат на така наречената концентрирана соларна енергия.

Тази технология, която използва огледала за пренасочване на слънчевата енергия към една конкретна точка, не е ново откритие.

Концентрираната соларна енергия е използвана в миналото за производство на електричество и в някои единични случаи за генериране на високи температури за индустриални цели.

В Оман пък подобна технология е използвана за захранване на добива на петрол.

Проблемът пред тази технология в миналото беше, че нямаше как да достигне до необходимите температури, така че да се приложи в производството на цимент и стомана.

Изкуствен интелект като отговор на климатичните промени

В наши дни възобновяемите източници на енергия все още не са навлезли в производството на цимент и стомана. Това е проблем, тъй като светът има непрестанен апетит за тези материали.

Именно поради това Heliogen се радва на инвестиции от хора като Бил Гейтс, познат като основател на Microsoft и най-богат човек в света.

„Радвам се, че бях ранен поддръжник на новата технология за слънчева концентрация на Бил Грос“, казва в изявление Гейтс. „Способността му да постига високите температури, необходими за тези процеси, е обещаващо развитие в стремежа един ден да заместим изкопаемите горива“, добавя милиардерът.

Докато други компании за концентрирана соларна енергия се опитват да решат проблема с температурите чрез добавяне на стомана към системата, така че технологията да бъде по-твърда и здрава, Heliogen и нейният екип от учени и инженери се насочват за помощ към изкуствения интелект.

Компанията използва софтуер за компютърна визия, автоматичен контрол над ъглите и други сложни технологии, за да тренира системата от огледала, така че да отразява слънчевите лъчи към една конкретна точка.

„Ако вземете хиляда огледала и ги насочите към една конкретна точка, можете да постигнете екстремно високи температури”, казва Грос, добавяйки, че компанията е направила пробива си още в първия ден от оперирането на съоръжението.

Heliogen генерира толкова високи температури, че на даден етап технологията може да се използва за създаване на чист водород в голям мащаб. А това може да служи за база за производството на чисто гориво за камиони и самолети.

Очевидно решение

Засега Heliogen е фокусирана върху соларната енергия. Един от проблемите на това поле е, че слънцето не грее 24 часа в денонощието, а производителите на цимент и стомана имат нужда от енергия постоянно.

Heliogen посочва, че може да разработи система за съхранение, която може да се използва в дъждовни дни. Следващата стъпка пред компанията е да демонстрира как системата може да се прилага в мащабни производства.

„Искаме просто да постигнем мащаб колкото се може по-бързо”, казва Грос. След постигане на тази цел Heliogen навярно ще погледне към листване на борсата.


Дългата история на соларната енергияДревногръцкият философ Сократ вярвал, че идеалната къща трябва да е топла през зимата и хладна през лятото. В древността това било по-лесно да се каже отколкото да се пресъздаде на практика.

Докато това се случи обаче, компанията ще се нуждае от сериозни капитали. Сун-Шионг дава сигнали, че ще инвестира нови суми в бизнеса. Heliogen не разкрива размера на набраните досега инвестиции.

"Това е екзистенциален въпрос за вашите деца, за моите деца и за нашите внуци", каза Сун-Шионг.

Голямото предизвикателство пред компанията е да убеди големи индустриални производители да инвестират в промяна на процесите си. Понастоящем се водят преговори, като скоро Heliogen ще обяви първия си клиент.

"Ако отидем в циментова компания и кажем, че ще предоставим зелена топлина, без въглероден диоксид, която ще спести пари, тогава решението ще е очевидно ", казва Грос.

Най-голямото предимство на системата е, че за разлика от изкопаемите горива, като въглища, нефт и природен газ, слънчевата светлина е безплатна.

Heliogen твърди, че технологията вече е по-икономична от изкопаемите горива, главно поради използването на изкуствен интелект.

„Единственият начин да се конкурираме е да бъдем изключително умни в това как използваме материалите. А чрез използването на софтуер можем да правим именно това”, добавя Грос.