Airbnb подготвя голямо първично публично предлагане на аккции (IPO) през следващата година, но през тази компанията се сблъсква с все повече регулации в градовете в САЩ.

Платформата за споделяне на домове трябваше до неделя да се съобрази със строгите нови правила в Бостън, според които домакините трябва да регистрират жилищата в общината.

Въведените в Бостън правила са насочени към забраната на така наречените жилища с инвестиционна цел - имоти, за които се предполага, че са жилищни, но всъщност изключително или основно се отдават краткосрочно под наем.

Подобни жилища надуват цените на имотния пазар и прогонват дългосрочните жители, според местната управа.

Мерките на Бостън срещу Airbnb идват на фона на вълна от подобни закони, приети в различни градове по света. Тези регулации биха могли да се отразят на бизнес модела на една от любимите в последното десетилетие технологични компании, която все още не е излязла на борсата.

По-малко от половината от имотите са кандидатствали

Градските власти са получили 1 778 молби за регистрация и досега са одобрили 737. Компанията е имала около 4 000 обяви в Бостън само преди малко повече от месец, според местната управа.

Говорител на Airbnb заявява, че в неделя компанията е премахнала от платформата всички имоти, които няма лицензионен номер от Бостън.

Според новите правила домакините трябва да притежават имотите, които отдават под наем, както и да живеят в тях поне по 9 месеца в годината.

Те също така ограничават имотите до един на домакин и налагат регистрация на жилището всяка година, както и заплащане на годишна лицензионна такса.

Топ 20 на най-актуалните дестинации за посещение през 2020 г.Според Airbnb

Новите правила бяха приети първоначално през юли 2018 г., но влязоха в сила през август 2019 г., след като съдебното обжалване от страна на Airbnb беше уредено.

“Наемите из целия град стават все по-недостъпни,” заявява пред CNBC общинският съветник Мишел Ву. “Затваряйки правните вратички, които позволяват тези имоти да се използват на практика като хотели в жилищни квартали и в същото време запазвайки способността на собствениците на имоти да се възползват от споделянето на дома си, тези правила имат за цел да помогнат на повече жители на Бостън да продължат да живеят в домовете си.”

Ню Орлиънс и Портланд също въведоха правила, сходни на тези в Бостън, които се очаква да влязат в сила от 1 януари.

IPO-то на Airbnb ще бъде сред най-очакваните през 2020 г. За разлика от борсовите дебюти през тази година на Uber и Lyft, които работят на загуба, Airbnb твърди, че отчита оперативна печалба за последните две години.

Засилващите се регулации в градовете по цял свят обаче може да се отразят негативно на дейността на Airbnb и да намалят инвеститорския апетит към компанията.