Как се изкарват 400 долара на час, похапвайки пица с непознати?

Някои хора обичат работата си, други я ненавиждат, а има и такива - като 38-годишната Паула Нукас от Бостън.
Тя твърди, че “изживява мечтата си”, като изкарва по 400 долара на час, похапвайки пица и каноли с непознати, пише Marketwatch.
Нейният бизнес е да развежда посетителите в северната част на Бостън, известна като “Малката Италия”. Обиколките, които организира, включват посещение на знаковите дестинации в квартала, съчетани с традиционни кулинарни преживявания.
Менюто, с което Паула запознава туристите, включва емблематичните тестени специалитети като пица, аранчини и каноли, в комбинация с висококачествен зехтин, сирена, вино и автентичен италиански балсамов оцет.
Графикът на Паула Нукас, която е майка на две деца, е пълен, а търсенето на нейните услуги е постоянно, независимо от сезона.
Обикновено обиколките продължават около три часа и включват максимум по 16 човека. Цената е 75 долара на човек, което означава, че организаторката получава около 400 долара на час.
“Да, не е като на Уолстрийт, но ми стигат, за да живея доста добре”, казва тя.
За сравнение, един средностатистически адвокат в Бостън изкарва по 80 долара на час, докато хирурзите взимат по 120 долара, пише Marketwatch.
Обикновено Паула организира по 7-8 такива “кулинарни” обиколки на седмица.
Преди 10 години тя е била един от многото офис служители в Бостън. Работата ѝ била да набира средства за неправителствена организация.
“Честно казано, мразех това, което правя. Работата в офис не е за мен, не съм човек, който може да работи от 9 до 5”, казва Паула, която е завършила история на изкуството в Бостънския университет.
10 неща, които трябва да опитате в РимПерфектният гастрономичен списък за столицата на Италия
Първият ѝ опит като екскурзовод бил по молба на неин по-възрастен познат, който организирал подобни обиколки, но се разболял и я помолил да го замести. Още от първия си сблъсък с новата професия обаче Паула осъзнала, че иска да се занимава точно с това.
Впослествие нейният приятел се пенсионирал и тя поела изцяло организацията на кулинарните обиколки из Северен Бостън. Изчела всички възможни книги за историята и културата на квартала, допитвайки се до местните експерти.
През 2012 г. Паула Нукас напуска работата си и се отдава изцяло на екскурзоводските си занимания. Спомня си, че първата година не била особено успешна. За туровете се записвали по двама-трима човека, като за седмица успявала да организира не повече от три-четири обиколки.
Изведнъж интересът рязко се засилил, основно благодарение на онлайн платформите като Trip Advisor, където нейната услуга получавала добри отзиви.
И въпреки че работи това, което мечтае, Паула смята, че професията ѝ не е толкова лесна.
“Работата ми прилича на театър. Общо взето, говоря непрекъснато в продължение на три часа. Съпругът ми дори се шегува, че не може да повярва как някой ми плаща пари, за да ме слуша толкова време”, казва кулинарният експерт.