Щатската финтек компания Robinhood, която предоставя приложение за търговия с ценни книжа без комисиона, ще позволява на потребителите си да купуват и продават части от акции на “хиляди компании и борсово търгувани фондове (ETF)”, като минималната инвестиция ще достига и до 1 долар.

На пазара има компании, чиито акции струват стотици или хиляди долари. Книжата на Amazon, например, се търгуват на цена от около 1 700 долара за брой, но така нареченото частично инвестиране позволява на инвеститорите, които не разполагат с много пари, да купуват само част от една акция, като с времето могат да увеличават частта, която притежават.

“Смятаме, че частичното инвестиране ще позволи на повече хора да се включат на пазара,” заявиха в свое прессъобщение от Robinhood.

Новата функционалност се очаква да стартира от следващата седмица, а инвеститорите ще могат да купуват до една милионна от дадена акция за 1 долар. Финтек компанията, чийто съосновател е българинът Владимир Тенев, не начислява такси за покупко-продажбата на акции.

От компанията обявиха и две други нововъведения, които ще бъдат внедрени в началото на 2020 г. - автоматично реинвестиране на дивидент и възможността за планиране на повтарящи се инвестиции.

Сега, след като инвестиционните компании започнаха да предлага търговия без комисионни и ETF-и без такси, частичното инвестиране в акции и борсово търгувани фондове може да се окаже следващия фронт в битката за инвестиции с ниски разходи.

От Charles Schwab обявиха в края на октомври, че ще позволят на клиентите си да купуват части от акции. Финтек компаниите SoFi и Stash също предлагат подобна възможност.

Robinhood на Владимир Тенев гони оценка от 10 млрд. долара?Платформата за инвестиции в акции и криптовалути Robinhood Markets Inc., чийто съосновател е българинът Владимир Тенев, е близо до приключването на нов рунд за набиране на частни инвестиции

Това е добре за инвеститорите, които не разполагат с много пари, но биха искали да закупят акции на скъпи компании, като Amazon или Alphabet. Опцията също така е находчив начин за всеки инвеститор да изпробва дадена компания, преди да инвестира голяма сума пари.

Експерти обаче предупреждават желаещите да инвестират да внимават. Ако вече не сте инвестирали в разнообразни компании, обикновено посредством индексен фонд, това би трябвало да бъде ваш приоритет, преди да отделите значително количество средства за инвестицията в една-единствена компания, казва пред CNBC Грег Макбрайд, старши финансов анализатор в Bankrate.

“Индивидуалният инвеститор е по-добре да инвестира в договорни и борсово търгувани фондове,” казва Макбрайд.

“Изкушението на отделни акции обаче винаги е налице. До известна степен същото може да се каже и за схващането, че това дава възможност на инвеститора да надвие пазара, което във времето се е доказало, че не е истина.”