Схемата работа-дом-работа-дом надали прави някого щастлив. Усещането за вътрешна пустота и тленност на битието в един момент надделява.

Тогава сте уморени без обективни за това причини. Енергийните ви запаси са на нула. Животът губи цветовете си. Доминираща емоция е мъката. Всичко изглежда безсмислено.

Това състояние може да бъде свързано със силен стрес, който се е наложило да преживеете. То се заражда незабележимо поради продължително състояние в угнетяващи личността условия.

Особено ако човек подхранва това състояние с бездействие, инертност, необосновани очаквания и постоянно самосъжаляване.

Признаци на емоционално изтощение:

  • Безразличие към всичко и мързел.
  • Чувство на непълноценност, комплекси по повод външния вид и статуса;
  • Страх от отношения с други хора;
  • Неадекватни цели, които обективно не е възможно да бъдат реализирани;
  • Усещане за безпомощност и липса на смисъл.
  • С какво това състояние е опасно? Първо, то може да доведе до депресия. Второ, има риск от пристрастяване към алкохола, психотропни вещества, хазарта или видеоигрите.

    Затова, ако усещате, че бездната на сивотата ви поглъща, време е да действате. Как?

    1. Поговорете със свои близки или с хора, на които имате доверие. Това може да бъдат приятели, партньор в живота, роднини, психолог. Тяхната подкрепа е много важна.

    Днес си задайте тези седем въпроса, за да имате щастлив живот Струва си да го направите

    2. Какви са вашите интереси? Може би искате да карате мотор, да изпечете торта или пък да ходите на бокс? Схемата работа-дом-работа рядко ни прави щастливи.

    3. Заемете се със саморазвитие. Човек винаги може повече, отколкото мисли. В борбата с пустотата е време да проверите това твърдение. Поставете си постижими цели и ги реализирайте.

    4. Осигурете си емоционален тласък – отидете на концерт, пробвайте да карате сноуборд, потанцувайте от душа, научете се да карате кънки на лед.

    5. Пуснете чувствата в живота си. Харесвате някого или пък градите отношения с някого – това е естествено. Човек винаги има нужда от друг човек. Ще прогоните вътрешната пустота, ако съживите емоционалния си свят.