Китайският стартъп Mobike се оплака, че е загубил над 200 000 велосипеда през 2019 година. Колелата на компанията се отдават под наем чрез мобилно приложение, но в своя корпоративен блог тя отчита, че 205 600 машини са били обект на вандализъм или са откраднати през изминалата година, пише BBC.

През 2018 година Mobike прекрати дейността си в Манчестър, Нюкясъл и Гейтсхед именно заради серия от подобни инциденти.

През последните години услугите за споделено пътуване с велосипед придобиха популярност в много от големите градове по света. В бизнеса се включиха и утвърдени компании като Uber, Lime и Ofo.

От Mobike, която от тази година вече се нарича Meituan Bike, благодарят на своите близо 190 000 лоялни потребители, които са подали сигнали за откраднати или повредени велосипеди. Компанията прилага система за "кредитен рейтинг", която дава точки на потребителите с "добро поведение" и съответно отнема такива на безотговорните велосипедисти.

За някои от най-фрапиращите инциденти се подават сигнали в полицията, а достъпът на извършителите до приложението се прекратява.

Само през 2019 година полицията в Пекин е арестувала 2 600 души за кражби и вандалски посегателства върху велосипеди.

Във Великобритания цената на услугата е около 1 паунд (1.18 евро) за отключване на велосипеда и по 20 пенса (24 евроцента) на минута след това. След приключване на пътуването потребителите заключват колелото някъде на улицата или на специално пригодени за това стоянки. Много от клиентите обаче прибират велосипедите у дома си или просто ги захвърлят в някоя канавка.

Хонконгската Gobee, която е един от основните конкуренти на Meituan Bike, изцяло се оттегли от Европа в началото на 2018 година. Основната причина за това беше "масовото унищожение" на велосипедната ѝ флотилия.

Инвеститорите наляха стотици милиони долари в компаниите за отдаване под наем на велосипеди, но през последните години много от тях започват да поставят под въпрос устойчивостта на техния бизнес модел, припомня BBC.

Ofo, която също е един от големите играчи в сектора, е на ръба на фалита от месеци насам.