Американският производител на електрически автомобили Tesla намали цената на произвеждания в Китай Model 3, съобщава Reuters.

Колите, които излизат от т. нар. "Гигафабрика" на компанията в Шанхай, вече ще струват с 16% по-малко - 299 050 юана, което се равнява на малко под 43 000 долара. Това става възможно, благодарение на субсидиите, които китайското правителство отпуска за електромобилите.

От Tesla планират да започнат масовите доставки на автомобилите, произведени в китайския завод, на 7 януари тази година. Инвестицията на компанията във фабриката в Шанхай възлиза на над 2 милиарда долара.

Тя е и първият завод на Tesla, който се намира извън Съединените щати. През 2019 година основателят на компанията Илън Мъск обяви, че планира откриването на нов завод и в Берлин.

По-рано тази седмица на специална церемония бяха доставени първите 15 седана Model 3, които са закупени от служители на компанията.

Към момента около 30% от китайското производство на Tesla се извършва от местни доставчици, което означава че по-голямата част от компонентите се внасят от Съединените щати. Плановете на компанията обаче са до края на 2020 година цялото производство да бъде локализирано и да не зависи от вносни части.

Освен това компанията иска да удвои броя на зарядните станции и на обслужващите центрове на територията на Поднебесната империя.

От Гигафабриката се очаква да излизат по 1000 автомобила на седмица.