Сделката между Fiat Chrysler Automobiles NV и Tesla Inc. за съвместно отчитане на въглеродните емисии, която бе сключена през април миналата година, на практика ще финансира изграждането на новата фабрика на американския производител на електрически автомобили край Берлин. Това се посочва в анализ на консултантската компания Robert W. Baird & Co., цитиран от Bloomberg.

Италианско-американският консорциум постигна споразумение с компанията на Илън Мъск за съвместно отчитане на въглеродните емисии, което ще осигури на Tesla близо 2 милиарда долара до 2023 година.

Това означава между 150 и 200 милиона долара на тримесечие, които ще се отразят на печалбата на компанията още от началото на 2020 година.

От 2020 година всички компании, които продават автомобили в Европейския съюз, ще трябва да намалят емисиите на въглероден диоксид до максимум 95 грама на автомобил. Европейското законодателство обаче позволява на автопроизводителите да формират т. нар. “пулове”, в които да обединяват отчитането на емисиите си.

Така Fiat ще може да се възползва от излишните “въглеродни кредити” на Tesla, чийто коли са с нулеви емисии на парникови газове.

Изпълнителният директор на Tesla заяви през ноември, че има планове за строителство на нова фабрика в околностите на Берлин. Очаква се от 2021 година там да се произвеждат седанът Model 3 и кросоувърът Model Y.

Fiat Chrysler пък планира да пусне на европейския пазар електрическата версия на Fiat 500, както и plug-in хибридите Jeep Compass, Renegade иWrangler. Заедно с “въглеродните кредити”, закупени от Tesla, това ще помогне на компанията да покрие екологичните изисквания на ЕС, смята изпълнителният директор Майк Манли.