Facebook и други международни компании, включително LG Electronics Inc и Standard Chartered Plc, ограничават пътуванията до Китай, след като вече над 100 души загубиха живота си в резултат на вирусната епидемия в азиатската страна.

Авиокомпаниите също отменят полети и променят графици, а броят на страните, предупреждаващи гражданите си да не пътуват до китайската провинция Хубей, от където се смята, че тръгва епидемията, се увеличава непрекъснато. Препоръчва се избягването на пътуване не само до засегнатата провинция, но и изобщо до Китай.

САЩ призовава гражданите си да „размислят”, ако имат планове да посещават Китай. Южна Корея също предупреждава населението си да избягва пътувания, предава Reuters.

Facebook се превърна в първата голяма щатска компания, която обяви, че ограничава пътуванията до Китай в резултат на предупрежденията на американските власти.

Социалната мрежа иска от служителите си да отложат пътувания до Китай, а тези, които вече са отишли и са се върнали, са помолени да работят от домовете си, посочва говорител на компанията.

По думите му, като превантивна мярка за сигурност, от Facebook са предприели стъпки в посока защита здравето и сигурността на нейните служители.

Южнокорейският производител на потребителска електроника LG наложи пълна забрана за пътуване на служителите си до Китай. Тези, които се намират в страната, пък са помолени по най-бързия начин да се приберат у дома, посочва говорител на компанията.

Южнокорейският производител на хардуер SK Hynix Inc посочва, че е призовал служителите си да избягват пътувания до Китай, а банковата група Standard Chartered напълно е ограничила всички пътувания до страната, включително Хонконг.

В Германия доставчикът на автомобилни части Webasto, който има 11 мощности в Китай, включително в град Ухан, е стопирала всички корпоративни пътувания до и от Китай.

Японският автомобилен производител Honda Motor Co Ltd съобщи, че не препоръчва на служителите си да пътуват до Китай, докато Nissan Motor Co обяви планове за евакуация на японския си персонал и техните семейства от Ухан с помощта на чартърен полет, осигурен от японското правителство.

Какво е коронавирусът и колко да се притесняваме?Новите и жестоки вируси обикновено произхождат от животински гостоприемници. Ебола и грип са примери за това

В същото време някои авиокомпании посочиха, че търсенето на полети за Китай е спаднало, поради което се предприемат промени в графиците.

Нискотарифната авиокомпания Air Seoul обяви, че спира полетите си до Китай, докато тайванската China Airlines посочи, че променя графика си за полети до страната.

Превозвачът Eva Airways също споделя, че някои полети до Китай може да бъдат отменени.

Германската Lufthansa обяви, че резервациите на полети от и до Китай са намалели заради вирусната епидемия.

Авиокомпанията от Хонконг Cathay Pacific Airways Ltd посочи, че е намалила максимално задълженията на персонала си, свързани с Китай, което може да се материализира под формата на промени в графиците за полет.

International SOS - компания, предоставяща услуги в сферата на здравеопазването и сигурността, посочва, че според нея пътуванията по бизнес извън провинция Хубей могат да продължат.

Тази оценка може да бъде ревизирана в бъдеще, посочват от компанията, която съветва бизнеси как да процедират в подобни ситуации.

„Много от нашите клиенти избраха да отложат или отменят предстоящи пътувания на база техни индивидуални оценки”, казва директорът Сигурност в International SOS Джеймс Робъртсън.

„Ако хората решат да пътуват, то те ще се нуждаят от гъвкави маршрути, вземащи предвид допълнителното време, необхдимо за измерване на температурата и здравето", добавя той.