Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc е постигнала споразумение за продажбата на вестникарския си бизнес на Lee Enterprises Inc за 140 млн. долара в брой, изоставяйки индустрията, която милиардерът отдавна защитаваше, с влошаването на финансовите й перспективи.

Сделката включва 31 ежедневника и 49 седмичника, в това число и ежедневника Omaha World-Herald в родния град на Berkshire Небраска, Buffalo News в Ню Йорк, Richmond Times-Dispatch във Вирджиния и Tulsa World в Оклахома.

Lee притежава 50 ежедневника, а от юли 2018 г. управлява вестниците на Berkshire, с изключение на Buffalo News, който Berkshire купува през 1977 г.

Като част от сделката Berkshire също така ща стана единствен кредитор на Lee, рефинансирайки настоящия дълг на базираната в Айова компания и заемайки й 576 млн. долара при 9% лихва, информира Yahoo Finance.

Сделката се очаква да бъде финализирана в средата на март. Акциите на Lee поскъпнаха над два пъти в ранната търговия вчера и в крайна сметка приключиха деня с ръст от 66.67% в цената на 2.1 долара за брой.

Berkshire разполага с над 90 компании, като железопътната компания BNSF и автомобилния застраховател Geico, и купува повечето си вестници в последното десетилетие.

Вестникарският бизнес е малка част от конгломерата, но въпреки това е необичайно за Бъфет, който е разнасял вестници като тийнейджър, да продава цял работещ бизнес.

На сайта на Berkshire Бъфет казва на акционерите, че няма никакъв интерес към продажбата на добър бизнес, който компанията притежава.

Той обаче се е оплаквал от упадъка на вестникарската индустрия, тъй като интернет лишава традиционните вестници от техните приходи.

Той заяви пред Yahoo Finance през миналата година, че индустрията е "финиширала" и каза пред акционерите на Berkshire през май 2018 г., че само Wall Street Journal, New York Times и вероятно Washington Post имат дигитални модели, които са достатъчни силни, за да компенсират намаляващите печатни тиражи и приходите от реклами.

Бъфет инвестира в бившия издател на Washington Post в продължение на четири десетилетия и беше част от борда на директорите.

Броят на служителите във вестникарския бизнес на Berkshire падна с 23%, до 3 685 в края на 2018 г., в сравнение с 4 761 души три години преди това.

Вестник The World-Herald не беше пощаден. Десетки работни места бяха закрити, а изданието дори вече не отразява често Berkshire.

В свое изявление Бъфет казва, че Berkshire не е имала "никакъв интерес" да продава бизнеса на някой друг, освен на Lee.

"Нито една друга организация не е по-отдадена на това да изпълнява важна ролята да отразява местните новини, както Lee," заяви той.