Биткойнът отново напомня за себе си.

Криптовалутата капитализира върху страховете от коронавируса, които предизвикаха вълнения на капиталовите пазари по света.

Цената на биткойна прехвърлеи ниво от 9300 долара за брой, постигайки близо 10% ръст през миналата седмица.

От началото на 2020 г. виртуалната валута може да се повали с 30% повишение, което е най-добрият старт на годината за биткойна от 2012 г. насам.

Притесненията, че вирусът в Китай ще се разпространи бързо по света, са един от фактора, които вдигат цената на биткойн.

Криптовалутата си спечели славата на актив убежище, към който се насочват инвеститорите, когато има опасност от катаклизми на капиталовите пазари. Коронавирусът обаче не е единственият фактор, който доведе до поскъпване.

"Настоящото движение на биткойна може да се отдаде на продължаващите икономически несигурности“, казва Шон Джие, изпълнителен директор на компанията за фигитални токени Digix, пред CNN.

Според него сред опасенията, които вдигат цената на биткойна, попадат търговската война между САЩ и Китай, брекзит и политическото напрежение между Япония и Южна Корея. Но коронавирусът е най-големият катализатор в последно време.

Поскъпването на биткойна корелира с епидемията, става ясно от думите му.

Възходът на биткойна е близък до движението в цената на златото през тази година. Благородният метал също поскъпна през този месец и сега се търгува на 7-годишен максимум.

Според Мария Вейтман, стратег в State Street, както биткойнът, така и златото печелят от ниските лихви, които налагат централните банки по света. Пониженията на лихвите от Федералния резерв на САЩ също така отслабиха долара спрямо останалите валути.

Слаб долар – силен биткойн

Биткойнът, златото и другите криптовалути обикновено се представят добре, когато инвеститорите заложат, че силни фиатни валути ще понижат цената си.

Според Вейтман, докато доларът e слаб, активите убежище, като златото и биткойна, ще продължат да се представят добре.

Джие също мисли така. „Златото и биткойнът се превърнаха в алтернативи за индивидуални инвеститори, които искат да защитят състоянието си“, казва той.

Инвеститорите, които гледат на биткойна като на дългосрочна инвестиция, навярно го разглеждат като алтернатива на златото. Виртуалната валута може да бъде важна част от инвестиционното портфолио, но ако на нея се заложат големи средства, носи риск поради пословичната си волатилност.

Какво да очакваме от биткойна през 2020 г.?Повишаващата се несигурност и слабият долар най-вероятно ще провокират инвеститорите да погледнат към биткойна, след като криптовалутата все по-често бива разпознава като актив убежище, подходящ за съхранение на стойност

Така или иначе, цената на биткойна все още е над 50% по-ниска спрямо историческия максимум от близо 20 хил. долара, постигнат в самия край на 2017 г.

Крипто и бизнесът

Инвестициите в биткойн се превърнаха в нещо комерсиално, благодарение на политики на големи компании, като Square и Facebook.

"Подкрепата от Square и Facebook е определено нещо значимо за цялата крипто индустрия, тъй като валидира блокчейн технологията, дигиталните активи и криптовалутите“, казва Джие.

Това, че големите компании поглеждат към виртуалните валути, позволява на потребителите да имат по-лесен достъп до алтернативни услуги.

Търговията с биткойн фючърси на Chicago Mercantile Exchange (CME) също може да помогне за валидацията на биткойна чрез по-големи взаимни фондове, хедж фондове и пенсионни фондове.

Според Франк Хоумс, изпълнителен директор на U.S. Global Investors, 2020 може да се окаже годината, в която най-накрая големите институционални инвеститори ще погледнат по-смело към криптовалутите.

Най-сериозното рамо, което може да получи този пазар, обаче идва от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.

Ако регулаторът даде зелена светлина за борсово търгувани фондове на база криптовалути, то, според Хоумс, пазарът ще процъфти. Засега регулаторът вече отказа разрешение на редица подобни молби.