Главният изпълнителен директор и основател на Amazon.com Inc. Джеф Безос е продал акции за най-малко 1.81 млрд. долара на компанията само за последните два дни, показват уведомления до щатската Комисия по цени книжа и борси (SEC).

Безос се е освободил от 310 791 акции в петък, когато книжата на Amazon се търгуваха на цени между 2 003 и 2 053 долара за брой.

Другите 594 665 акции са продадени в понеделник, когато цената на книжата се движеше между 2 000 и 2 048 долара за брой.

Разбира се, това може да е част от по-голяма продажба. Няма да е първият случай, в който се получава информация, че Безос е продал няколко хиляди акции в един ден, а след това става ясно, че продава още в следващите дни.

Безос, чиято компанията работи по втората си централа в Арлингтън, Вирджиния, е заявявал преди време, че продава акции за около 1 млрд. долара годишно, за да финансира космическата си компания Blue Origin.

Последните дни бяха подходящ период за продажба. Компанията публикува данните си за четвъртото тримесечие, които показаха нетни продажби в размер на 87.4 млрд. долара и нетна печалба от 3.2 млрд. долара, като и двата показателя бяха по-добри от очакванията.

От компанията обявиха, че през тримесечието са увеличили четворно броя на пакетите, които могат да доставят в рамките на един ден, информира Yahoo Finance.

Въпреки продажбата, най-богатият човек в света все още притежава 56.6 млн. акции на Amazon, които се оценяват на 116 млрд. долара по цени на затваряне вчера. Индексът на милиардерите на Bloomberg оценява състоянието на Безос на около 125 млрд. долара.

Припомняме, че през миналата седмица бившата съпруга на Безос - Маккензи Безос, продаде акции на Amazon за около 400 млн. долара.

Междувременно, братът на приятелката на Безос - Лорън Санчез, е завел дело срещу милиардера, в което твърди, че е погрешно обвинен, че е предоставил интимни снимки на Безос на таблоида National Enquirer.

Безос пък обвини брата на Санчез в изнудване.