Технологични гиганти, като Google и Facebook, от години се опитват да измислят начин, чрез който да разпространят интернет сред милиардите души, които страдат от лиспа на надеждна връзка със световната мрежа.

Един стартъп обаче излиза на сцената със свой собствен план.

Telelift е опит да се създаде „летяща мобилна станция”, като се разчита на дронове с размерите на кухненска маса, които са захванати за повърхността на земята чрез дълъг кабел.

Според прозиводителя на машините тези дронове могат да останат във въздуха в продължение на най-малко един месец, предава CNN.

22-годишният Рахул Тивари излиза с концепцията през лятото на 2017 г., докато учи инженерство в Purdue University в американския щат Индиана.

Дроновете се издигат на височина от около 60 метра, като са свързани със соларни панели или друг източник на енергия на земята. Машините използват енергия колкото една средностатистическа микровълнова печка.

Първоначално Тивари смята, че неговата идея ще се ползва за борба с бракониерството в Африка, като „летящи наблюдателници”, но след като говори с експерти от индустрията, вижда огромния потенциал пред концепцията.

„Ако вземем дроновете, които изграждаме, а те са много мощни, могат да летят дълго време, и казано просто - сложим 4G рутери в тях, то можем да донесем интернет, където си пожелаем”, казва той пред CNN.

Неговият стартъп на име Spooky Action сега иска да използва концепцията Telelift в зони със слабо интернет покритие, започвайки от Кения, Нигер, Ботсвана и Сенегал.

По света има около 4 млрд. души, които все още нямат достъп до интернет, сочат данни на GSMA - браншова организация, която представлява телекомите по света.

Тивари смята, че мобилното покритие започва да пада „значително“, веднага след като се излезе извън градовете. Поради това той работи с доставчиците на мрежи за насочване на модела към предградията, където всеки дрон може да покрие възможно най-много хора.

След като това се реализира, ще дойде ред и на по-отдалечените региони.

„Те (доставчиците на мрежи) са готови да платят за продукт, който може да направи това. Това е добър бизнес и така се получава, че добър и за света", казва Тивари.

Всеки дрон може да осигури висококачествена интернет връзка за няколкостотин души в радиус от 30-50 километра, казва предприемачът. Това означава, че някои селски региони ще се нуждаят от само един дрон, докато предградията ще имат нужда от няколко такива машини.

Цената на дроновете започва от 40 хил. долара, като летенето е напълно автоматизирано, но при кацане и излизате все пак има нужда от пилот.

Spooky Action проведе тестове с телекомите Verizon и Orange, които използваха Telelift, за да доставят интернет по време на националния шампионат по уиндсърфинг на Франция през миналия ноември.

Сега стартъпът работи с неправителствената организация WeRobotics, която осигурява консултации и презентации относно дрон концепцията за африканските мобилни оператори.

Нова свързаност

Мобилната свързаност расте с бързи темпове в Субсахарска Африка (на юг от пустинята Сахара), а интернет е основен мехаизъм за осигуряването на нови възможности в селските региони, сочи доклад на GSMA.

Но поддържането на инфраструктура в слабо населени региони често е начинание, което води до загуби за доставчиците на мрежи.

Сам Твала от южноафриканската консултанска компания NTSU Aviation Solutions посочва, че дроновете имат бизнес смисъл, поне в краткосрочен план. Сателитите могат да осигурят по широк обхват, но и другите решения, включително дронове, също ще бъдат полезни.

Защо оттеглянето на основателите на Google зарадва инвеститорите?Съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин обявиха през тази седмица, че се оттеглят от ролята на изпълнителни директори на конгломерата, който създадоха преди 21 години

Loon - проект на Alphabet, разработва балони с размерите на тениис корт, които летят на 12 метра височина, разпръсквайки сигнал в радиус от около 35 километра.

През 2018 г. от Loon обявиха партньорство с Telkom Kenya за доставка на интернет до региони в Централна Кения.

Притеснения

Telelift е изправен пред множество препятствия, като регулаторите на гражданската авиация са притеснени за евентуални проблеми с дроновете във въздуха, става ясно от думите на Дейвид Лемайан от Code for Africa - гражданска технологична организация.

Според Сам Твала регулаторите могат да бъдат спокойни, тъй като дроновете са свръзани към земята и лесно могат да бъдат възстановявани при евентуален проблем.

Гюкан Иналхан, професор по автономия и изкуствен интелект в британския Cranfield University, коментира, че Telelift изглежда е „отличен продукт” за спешни ситуации или проучвания.

От друга страна, много от компонентите на дроновете не са създадени за постоянна употреба 24/7 в екстремни условия.

Според него са нужни подобрения в двигателите и материалите на дроновете, за да могат да оперират в условията на жега в Африка.

Тивари посочва, че частите на дроновете са специално проектирани, за да издържат на такива условия. Освен това, в дни с ниско потребление на интернет, дроновете могат да бъдат приземявани.