Глобалната авиационна индустрия е изправена пред гигантски финансови загуби и първото си понижение от над десет години насам.

Основна причина за това е вирусната епидемия в Китай.

Международната агенция за въздушен транспорт (IATA) предупреди, че влиянието на вируса върху търсенето може да коства на авиокомпаниите над 29 млрд. долара, като превозвачите в Азия ще са най-големите губещи, предава CNN.

Епидемията най-вероятно ще отслаби и глобалния трафик с 4.7%, променяйки прогнозата на IATA за растеж.

Това би било първото понижение в търсенето на въздушен транспорт от глобалната финансова криза в периода 2008-2009 г. насам.

Коронавирусът отне живота на над 2 200 души по света, като почти всички фатални случаи са на територията на Китай. Заразените възлизат на над 76 хил. души.

В резултат на това дузина авиокомпании отмениха полети до Китай. Пекин наложи на над 780 млн. души рестрикции за пътуване в опит да ограничи разпространението на вируса.

Прогнозата на IATA сочи, че епидемията ще си остане предимно на територията на Китай.

Китайската икономика остава парализирана от коронавируса В първия работен ден от новата седмица много хора не успяха да стигнат до работните си места

„Ако се разпространи по-щироко из азиатско-тихоокеанските пазари, тогава влиянието върху авиокомпаниите от други региони ще бъде по-силно”, посочва организацията.

Превозвачите вече започват да чувстват негативния принос от загубата на бизнес в Китай.

Qantas Airlines посочи през тази седмица, че вирусът може да изтрие до 100 млн. от печалбата преди данъци за втората половина на фискалната година.

Air France-KLM също обяви, че вирусът може да намали печалбите с до 216 млн. долара за периода февруари-април.