Случвало ли ви се e токът да спре, точно когато попълвате важен документ на домашния си компютър?

Или да чакате заедно с колегите в офиса, докато техническите екипи оправят аварията, заради която цялата фирма е спряла работа точно в деня, когато трябва да бъде приключен голям проект?

Ако отговорът е "да", то системите за непрекъснато електрозахранване, известни и като UPS, определено са опция, върху която трябва да помислите.

В XXI век на пръв поглед сякаш все по-рядко се сблъскваме с неизправности в електрическата мрежа. Неприятните проблеми, като внезапно падане на напрежението поради авария или кратките прекъсвания на тока, обаче са неизбежни и съпътстват в един или друг момент всеки уред, захранван на електрически ток.

И ако няма как да предвидите кога и как може да се случи авария, то UPS системите позволяват да предотвратите неприятните последствия от тези сривове, като загуба на данни или спиране на подаването на електроенергия при прекъсване на захранването.

Тези устройства са достъпни както за бизнеса, така и за индивидуалните потребители, а възможностите им варират, в зависимост от избраната модификация, обясняват експертите на технологичния гигант АББ. Компанията е един от водещите производители на подобни системи.

Какво е UPS и как работи?

UPS (Uninterruptible Power Supply или на български - система за непрекъсваемо електрозахранване) е устройство, което осигурява захранване с електрически ток в случай на неизправност в електрическата мрежа. Непрекъснатата работа в производствените процеси е особено критична за IT индустрията и комуникационните приложения.

Освен това UPS-ите предпазват електрическото оборудване в производството от токови удари и внезапни аварии в електрическата мрежа. Те все по-често намират място и в домакинството с нарастващата роля на интернет и автоматизацията при домашното оборудване.

UPS системите се състоят от една или повече акумулаторни батерии и електроника, която управлява работните процеси и подава електроенергия незабавно при проблем със захранването.

На практика устройствата са разположени в електрическата верига между електрическата мрежа и устройствата на потребителите – компютри, сървъри, производствени машини и др.

Те осигуряват електрозахранване веднага след прекъсването на тока. Обикновено UPS устройствата автоматично зареждат своята батерия при наличие на мрежово захранване, а след това минават в резервен режим до следващото спиране на захранването или смущение в системата.

Защо е важно да имате UPS система?

Възможните щети, които прекъсванията на електрозахранването могат да причинят на електрическото оборудване, могат да бъдат много сериозни и често предотвратяват нормалната работа на отделни машини или цели производства. Спирането на захранването е ключово при запазването на информация.

Системите за непрекъснато електрозахранване гарантират запазване на всички ценни данни и предпазване на машините от повреди.

UPS системите на AББ вече и в България

Като технологичен лидер, който задвижва дигиталната трансформация в индустрията, АББ предлага широк обхват от UPS системи, които са подходящи за всякакви нужди и покриват приложения от компютърни помещения до големи центрове за данни, като в същото време гарантират цялостна защита на индустриалните заводи.

Благодарение на новото партньорство с водещия дистрибутор на информационни системи PolyComp, АББ ще доставя системи за непрекъсваемо еднофазно електрозахранване за първи път и в България.

Предоставяните от АББ UPS системи гарантират, че се поддържа непрекъснато електрозахранване и всички операции са подсигурени. Еднофазните UPS покриват обхвата от 1 до 20 киловолт-ампера мощност и се включват веднага след прекъсването в електроразпределителната мрежа, за да възстановят нормалната работа на всички системи и уреди.

Системите филтрират и смущенията в електрическата мрежа, като отклоненията от стандартното напрежение и т. нар. "шум" в захранването. Това е важно за машините, които работят с чувствителни сензори и се нуждаят от постоянни характеристики на електрическото захранване.

Как да изберете правилната UPS система?

С ключовата роля на UPS устройствата в съвременната индустрия на пазара се увеличава и разнообразието и решенията, от които можете да избирате. За да закупите най-подходящия за вашите нужди продукт, е важно да се запознаете с основните характеристики на UPS устройствата и да помислите за функционалностите, които ви трябват.

Един от най-важните критерии за избор е мощността на устройството, като е препоръчително да направите консултация със специалист, който да оцени специфичните нужди на съответното предприятие или домакинство.

При избора на UPS устройство е важен и неговият тип - дали работи в онлайн или офлайн режим, какъв е животът на батерията, с какъв софтуер работи и каква поддръжка изисква.

От АББ предлагат няколко варианта за UPS устройства, в зависимост от тяхната мощност и спецификата на работните процеси, които трябва да поддържат.

Power Value 11LI Up и Power Value 11LI Pro са системи, които са подходящи за потребители с по-ниски изисквания за мощност.

Двата UPS-а споделят много функции, които съчетават дизайна, технологията и опита на АББ. Устройствата са подходящи за потребители с по-ниски изисквания за мощност. Линейно-интерактивният PowerValue 11LI Up е идеалното UPS устройство за малки IT приложения.

От друга страна, PowerValue 11LI Pro е перфектното устройство за мрежови приложения на първо ниво – като сървърни стаи в офиси, мрежови шкафове, домашни мрежи, търговски обекти, свързани към мрежата, масиви за съхранение на данни и други приложения с подобен обхват.

PowerValue 11LI Up и PowerValue 11LI Pro се предлагат в модели, които обхващат мощността от 600 до 2000 волт-ампера.

PowerValue 11 T, Power Value 11 RT и PowerValue 11/31 T са предназначени за критични приложения и надеждно захранване в различни индустрии с нужда от непрекъснато електроподаване

PowerValue 11 T е подходящ за работни станции, сървърни и мрежови устройства, системи за съхранение, телекомуникации, системи за сигурност, електрически инсталации и други приложения, където надеждното захранване с електрическа енергия е от съществено значение. Устройството е компактно и може лесно да се инсталира в променящата се среда.

Power Value 11 RT, от друга страна, е подходящ да поддържа захранването на сървъри, терминали за продажба, рутери, превключватели, хъбове и чувствително електронно оборудване. Системата осигурява и необходимото качество на входящата мощност, филтрирайки смущенията.

PowerValue 11/31 T e подходящ за устройства, които работят с чести промени на времетраенето на тяхното действие. UPS устройството включва всички необходими функции за осигуряване на надеждна мощност, ниски експлоатационни разходи, дълъг живот на батерията, лесна поддръжка и пълна гъвкавост за потребителя.

PowerValue 11T G2 е UPS, който може да поддържа работата на сървърни стаи, рекламни дисплеи, турникети, лабораторно оборудване, транспортни сигнални системи, банкомати или вендинг машини.

Това е подходящо решение, което спестява разходи и минимизира загубите на енергия.

PowerValue 11T G2 е най-компактният, лесен за инсталиране и поддръжка, евтин за изпълнение UPS, предлаган на пазара.

Трифазният UPS PowerScale пък е подходящо решение за мащабни индустриални и IT приложения, където се изисква непрекъснато и качествено електрозахранване.

Мощността на тези устройства е в диапазона от 10 до 50 киловат-ампера, а тяхното основно предимство е възможността за съкращаване на разходите и осигуряване на 100-процентово непрекъснато захранване.

PowerScale позволява и промени в мащаба на работата в зависимост от нуждите на производството.

Повече за продуктовото портфолио с UPS системи и устройства на АББ можете да видите тук.