Ако се надявате да живеете вечно или поне да минете 100 години, изследователите имат някои добри новини за вас. Нов анализ твърди, че няма ограничение за това колко дълго хората могат да живеят.

Зад това твърдение стои изследване на Брайън Г. Хюз, доктор по медицина, и д-р Зигфрид, изследователи от университета Макгил в Монреал. Те заключават, че няма граница за продължителността на живота на човека.

Според тях няма доказателства за това, че максималната продължителност на живота може да бъде само 115 години. Двамата учени твърдят, че към момента няма ясно доказателство за максималната граница на годините, до които може да доживее човек.

Те наблюдават, че с течение на времето средната продължителност на живота се увеличава, а тъй като последните данни са от 1990 г., днес можем да говорим за нов приблизителен праг.

В отговор на статията на Хекими авторите на оригиналното проучване стояха пред своите открития, наричайки новите резултати от изследванията „въображаеми“, но „неинформативни“. Те твърдят, че техните открития се основават на измерими данни и не са екстраполирани, както са правили Хекими и неговият съавтор.

„На фона на липсата на солидни статистически основания и различни възможни бъдещи сценарии, смятаме, че нашето тълкуване на данните – че максимумът на човешкия живот е около 115 години остава валидно“, коментират те.

Д-р Шон Маккандълс, генетик и началник отдел по педиатрична генетика в Университетските болници в Кливланд, заяви, че въпросите, повдигнати в това изследване, са тези, които генетиците и други медицински експерти изучават и обсъждат от години.

„Това е интересен въпрос както по практическа, така и по философска причина“, каза той.

Говорейки за проучването на използването на статистическите данни за населението за определяне на продължителността на живота, МакКандлесс заяви, че този метод води до малко информация за това защо някои хора могат да живеят далеч по-дълго от други.

Какво определя дълголетието?

Маккандлис обясни, че в областта на генетиката учените сега търсят в различни признаци коя е причината за продължителността на живота на човека и има ли зададена граница. „Генетичните основания и детерминантите на дълголетието не са добре проучени“, казва МакКандлесс.

В момента се смята, че 25 процента от дълголетието се определя от генетиката, докато околната среда и други фактори съставляват останалите 75 процента. Голяма част от генетичните изследвания са фокусирани върху разбирането на механизмите на клетъчно ниво, които влияят на дълголетието ни.

МакКандлесс обяснява, че ако някои основни функции на организма се променят или преобразуват чрез науката, като например използване на генетични методи за съживяване на сърдечния мускул или за възстановяване на канали в мозъка, които се влошават с възрастта, сегашната граница за човешкия живот - дори сред суперцентриците - може бързо да се увеличи.