Суверенният фонд на Норвегия, който е най-големият в света, отчита възвръщаемост от 19.9% върху инвестициите си през миналата година, печелейки рекордните 1.69 трилиона норвежки крони (180 млрд. долара).

Възвръщаемостта на фонда, който разполага с внушителните 1.1 трилиона долара, е по-висока от тази на собствения му бенчмарк индекс.

“2019 беше доста добра година за фонда... това е най-доброто увеличение в стойността за едногодишен период в историята на фонда”, посочва гуверньорът на централната банка Ойстън Олсън, който оглавява борда на фонда, предава CNBC.

Миналогодишната възръщаемост се равнява на близо 34 хил. долара на човек от населението на 5.4-милионна Норвегия. Общата стойност на фонда се равнява на 207 хил. долара на човек от населението.

Фондът има дялове в над 9000 компании по света, притежавайки 1.5% от всички листнати акции. Институцията инвестира още в облигации и недвижими имоти.

Apple и Microsoft имат най-голям принос в доходността на фонда през 2019 г., следвани от Nestle.

От другата страна на монетата са Nokia Oyj, Pfizer Inc и Swedbank AB, които са донесли най-ниска възвръщаемост през разглеждания период.

Фондът, който съхранява приходите от петролната газова индустрия на страната, има стойност три пъти по-голяма от брутния вътрешен продукт на Норвегия.

Доходността на фонда се използва за поддържане на социалната система на скандинавската страна.

Отчетът за 2019 г. беше последния годишен доклад, който дава изпълнителният директор на фонда Ингве Слингстад, който обяви в края на миналата година, че ще се оттегли след повече от десетилетие на поста.

Наследникът на Слингстад тепърва ще бъде избран от борда на централната банка. Очаква се това да се случи до няколко месеца.