Световните пазари на акции вървят към най-лошата си седмица от дъната на финансовата криза през 2008 г., тъй като инвеститорите разпродаваха рисковите активи вследствие на опасенията, че коронавирусът ще прерасне в пандемия и ще предизвика рецесия на световната икономика.

Надеждите, че епидемията, която започна в Китай, ще приключи за няколко месеца и икономическата дейност ще се възстанови, бяха смазани, след като случаите на заразени по света вече надхвърлят тези в Китай.

Засилващата се глобална заплаха от вируса накара инвеститорите да увеличат залозите, че Федералният резерв на САЩ ще трябва да понижи лихвите още следващия месец, за да подкрепи икономическия растеж.

“Дори нямаме нужда от икономически данни, за да видим колко лошо е засегната икономиката. Можете да видите, че продажбите на авиокомпаниите и на хотелите вече падат наполовина,” казва пред Ройтерс Томоаки Шишидо, старши икономист в Nomura Securities.

“Може да се каже, че ефектът от коронавируса ще бъде много по-голям от търговската война между САЩ и Китай. Така че Фед няма причина да заема позиция на изчакване следващия месец,” допълва той.

Световният индекс на MSCI се понижава с 0.5% след спад от 3.3% вчера. От началото на седмицата индексът е изгубил 9.3% и върви към най-големия си седмичен спад, откакто се понижи с 9.8% през ноември 2008 г.

Вчера индексите на Уолстрийт оглавиха спада, като S&P500 падна с 4.42%, което беше най-голямото понижение в процентно изражение от август 2011 г.

Индексът вече губи 12%, откакто затвори на рекордно високото си ниво на 19 февруари, отчитайки най-бързата си корекция в рамките само на 6 дни. Dow Jones Industrial Average вчера изгуби 1 190.95 пункта, което беше най-големия еднодневен спад в историята му.

Индексът на волатилността VIX скочи до 39.16 вчера, което беше най-високото му ниво от около две години, след като последните месеци се движеше в рейнджа 11-20.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 2.4%. Японският Nikkei падна с 4.0% вследствие на засилващите се опасения, че предстоящата лятна Олимпиада може да бъде отменена заради коронавируса.

“Коронавирусът в момента прилича на пандемия. Пазарите могат да се справят дори и ако има голям риск, стига да виждаме светлината в края на тунела,” казва Норихиро Фуджито, старши инвестиционен анализатор в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. “В момента обаче никой не може да каже колко време ще продължи това и колко сериозно ще стане.”

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че вирусът може да се превърне в пандемия, тъй като заразата се разпространява до големи развити икономики, като Германия и Франция.

Около 10 държави обявиха първите си случаи на вируса в последните 24 часа, в това число и Нигерия, която е най-голямата икономика в Африка.

Световният спад на пазарите понижи и китайските индекси, коитo този месец бяха относително добре подкрепени, тъй като новите случаи на зараза в страната паднаха, а Пекин наля стимули в подкрепа на икономическия растеж.

Индексът CSI300 падна с 3.4% днес и е на път да запише първото си седмично понижение от три седмици.

Опасенията за сериозен икономически спад понижиха цените на петрола до най-ниските им нива от повече от година.

Фючърсите на щатския лек суров петрол паднаха с 2.7%, до 45.85 долара за барел и губят 14.1% от началото на седмицата, което ако се запази, би било най-големия спад от близо 9 години.

Инвеститорите се насочиха към сигурността на държавните облигации. Лихвата по щатските 10-годишни книжа падна до 1.241%. За последно тя беше на ниво от 1.247%.

Това е под нивото на доходността по тримесечните книжа от 1.436%, засилвайки така наречената инверсия на лихвената крива. В исторически план обърнатата лихвена крива е един от най-надеждните индикатори за предстояща рецесия в САЩ.

Очакванията, че Фед ще понижи лихвите, за да смекчи удара, се засилват.

Докато инвеститорите се насочваха към сигурните активи, цената на златото беше на ниво от 1 646.4 долара за тройунция, близо до седемгодишния връх от 1 688.9, достигнат по-рано през месеца.

На валутните пазари йената поскъпна с 0.5%, до близо едномесечен връх от 109.00 спрямо долара.

Еврото се търгува на ниво от 1.0993 спрямо щатската валута, след като скочи с над 1% в предходната сесия, което беше най-големият ръст от повече от две години.