Amazon.com Inc е спряла от продажба над 1 млн. продукта през последните седмици, за които некоректно се твърди, че лекуват или защитават от коронавирус, посочиха от компанията пред Reuters.

От Amazon са премахнали десетки хиляди оферти на търговци, които са завишили цените на предлаганите стоки необосновано.

Най-големият онлайн търговец на дребно в света е изправен пред напрежение поради множеството предложения в палтформата, свръзани с човешкото здраве.

В началото на тази седмица Италия стартира разследване на резкия скок на цените в интернет на продукти, като медицински маски за лице, докато се бори с най-голямото вирусно огнище в Европа.

Коронавирусът е причинил най-малкото 2 797 смъртни случая по света. Новите съобщения за заразени хора вече надвишават тези, идващи от континентален Китай, където болестта се появи преди два месеца от нелегален пазар на диви животни.

Правителствата по света - от Австралия до Иран, затварят училища, отменят събития и прибягват до медицинските си резерви в опит да ограничат разпространението на вируса.

Портал за сравняване на цени показва необоснованото скачане на цените на маските за лице, продавани в Amazon от щатския гигант 3M Co.

Търговец предлага опаковка маски N95 на цена от 128 долара. Това е доста над типичната средна цена за този търговец от 41.24 долара, сочи справка в сайта за сверяване на цени camelcamelcamel.com.

Респиратори, които се предлага по-рано през тази седмица на цена от 24.99 долара, са скочили доста спрямо средната цена от 6.65 долара.

Маските - най-търсената стока В края на миналат седмица, Световната здравна органзиация предупреди за глобален „хроничен недостиг“ на екипировка, която може да предпазва отделните хора от коронавируса.

В Amazon няма място за такива практики, посочва говорител на портала, добавяйки, че политиката на компанията забранява да се предлагат стоки, чието описание не е коректно.

Поради това Amazon сваля оферти, които нарушават доверието на потребителите или търсят много по-висока цена спрямо нормалното.

Компанията следи за такива оферти както чрез автоматизирани системи, така и чрез ръчни проверки.