Двама българи са дали положителни проби за новия вид коронавирус в Сидни, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНР.

"Получихме от австралийските колеги данни за двама български граждани, които са контактни на техен положителен случай по време на полет от Доха до Сидни. В момента изясняваме техните адреси, но шансът да са в България е много малък", разказа той.

Вчера във ВМА са приети 9 лица. Двама курсанти от военното училище във Велико Търново, които са били на обмен в Торино за около месец, ще бъдат поставени под карантина за 14 дни.

Сред приетите е и семейство от София, което е било в близък контакт със семейство от Италия, дигностицирано с вируса.

Има достатъчно тестове за Ковид-19 и те ще се прилагат и при пациентите с усложнения след грипа, посочи ръководителят на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски:

“Тези пациенти, които са приети с усложнени форми на грип Б, които протичат също с вирусни пневмонии, ще бъдат тествани задължително. Ние разширяваме кръга, защото активно търсим, вече излизаме извън епидемологичните изисквания, които бяхме поставили, да имат някаква връзка с пътуване в чужбина“.