Въпреки че ефективността на маските за лице срещу коронавируса е спорна тема, някои потребители решиха да капитализират върху истерията от епидемията, предлагайки дизайнерски маски.

В портала StockX, познат най-вече като дестинация за кецове и улична мода, се предлагат маски от миналогодишната колекция на модния бранд Off-White, като някои достигат цена от над 200 долара за брой.

Например, фешън маска на компанията, която принципно се търгува на цена от 80 долара, сега намира клиенти на цени от порядъка на 210 долара.

Графиката, показваща продажбите на продукта, разкрива, че през последната седмица има рязък скок в търсенето в резултат на разпространението на вирусната епидемия в САЩ, предава Business Insider.

За това спомага и недостигът на маски, който започна да се чувства още през януари.

Източник: StockX

Друга модна маска, чиято стандартна цена е 83 долара, вече се продава в портала срещу 185 долара.

Междувременно на официалния сайт на Off-White е посочено, че маските са напълно разпродадени.

Източник: Off-White

Маските - най-търсената стока В края на миналат седмица, Световната здравна органзиация предупреди за глобален „хроничен недостиг“ на екипировка, която може да предпазва отделните хора от коронавируса.

Повечето медицински специалисти споделят мнението, че маските за лице не са особено ефективни в превенцията срещу коронавируса.