Tesla обяви, че е произвела вече 1 000 000 автомобила. Това е първият автопроизводител, който е постигнал такъв показател.

Само преди няколко години много хора не вярваха, че компанията ще произвежда електромобили в такива мащаби, но впоследствие целият свят се запозна с моделите Model S, Model X и Model 3.

Днес Илон Мъск има намерение да пусне нов модел – Model Y. Именно този кросоувър стана юбилеен за Tesla.

Генералният директор на компанията обяви в своя Twitter акаунт важното събитие и пусна снимка на автомобила. Това са моделът Y и екипът, който го е сътворил.

Нито един друг автопроизводител не е произвеждал толкова много електрически пътнически автомобили с такъв запас на хода. Показателят говори категорично за значителния обем на производство, който беше достигнат през първото тримесечие на 2020 г.

Единственият производител на коли, който може да се съревновава с американския гигант, е китайският BYD. Тази компания е произвела 787 150 екземпляра към днешна дата.

Тайното оръжие на TeslaПовечето инвеститори мислят единствено за електрически коли, когато става дума за Tesla

Трябва добавим, че към общия обем на продажбите на BYD влизат и хибридни продукти, докато Tesla произвежда само електромобили.

Производствените мощности на Tesla се увеличиха през 2020 г., благодарение на скок на производството в Gigafactory Shanghai. Автопроизводителят планира да постигне годишен обем на производството от 150 000 коли в една фабрика.

В комбинация със завода Fremont, чиято мощност към края на годината ще превиши 500 000 автомобила, Tesla трябва да постигне годишно производство в размер на 650 000 електромобила.