Знаем, че за да се радваме на добро здраве, трябва да правим по 10000 крачки на ден.

Но има хора, които са буквално обсебени от идеята за това и правят какво ли не, за да постигнат целите си.

Ето примерът на няколко човека, които нямат нищо против да изглеждат напълно странно в името на постижението си.

Кристина, която работи в сферата на връзките с обществеността, казва, че е "обсебена" от достигането на 10 000 стъпки на ден и редовно бяга, скача и прави упражнения в апартамента си, дори и около блока, за да постигне целта си.

Лиза, учителка по английски език, казва, че е свалила 20 килограма за по-малко от година, като се разхожда из стаята, докато учениците решават задачи и дори бяга на място по време на час. А всеки път, когато пътува, тя спира и прави максимално много почивки, обикаляйки около колата си.

Дана, професионалист в сферата на финансовите услуги, се състезава с двама свои приятели и ги предизвиква да правят колкото се може повече крачки, като единият дори изминава огромните 30 000 стъпки за ден. Резултатът – ужасни болки в гърба.

Но има и измамници, които се опитват да надхитрят педометъра.

Например личният треньор Калеб, който - за да си осигури предимство пред своите конкуренти, с които се състезава, слага гривната си в сушилнята на прохладен въздух за един час, за да победи приятелите си в предизвикателство.

Саймън, SEO мениджър, отбелязва, че „шофирането по черен път има тенденция да излъже приложенията за крачки заради вибрациите".

Някои хора споделят, че завързват тракера за детето, което не спира да се движи или го слагат на вентилатора.

И така, защо хората правят толкова скандални неща, за да достигнат 10 000 стъпки? Дали този праг, всъщност, означава нещо за цялостното ни здраве?

Според здравните специалисти това не е точно вълшебно число, но е някакъв показател за оптимално движение.

„Харесвам идеята, която стои зад 10 000 стъпки“ , казва д-р Оноре Лансън.

„Това е проста концепция - включете повече движение в деня си. Повечето хора са запознати с привидно безкрайните ползи от упражненията (по-добро настроение, по-здраво сърце, повече енергия) и следенето на броя на стъпките, които предприемаме през целия ден, е привлекателно, защото ни дава смисъл, че използваме предимствата на ходенето."

Смята се, че направата на 10 000 (или повече) стъпки на ден може да помогне на хората да поддържат по-здравословно тегло и да предотвратят или овладеят различни хронични състояния, включително сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет тип 2.

Това и само едно парче от пъзела за уелнес и е полезно да мислите за него като за сравнителен показател за активен начин на живот, а не като физическа цел.