Цените на петрола се изстреляха нагоре днес, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Саудитска Арабия и Русия ще облекчат натиска върху суровината, слагайки край на ценовата война, която доведе до сериозен срив в последните седмици.

Фючърсите на щатския лек суров петрол (WTI) скочиха с 32%, или 6.62 долара, до 26.91 долара за барел и е на път да запише най-доброто си еднодневно представяне в историята. Скокът при брента бе от 33%, или 6.54 долара, до 31.95 долара за барел.

Тръмп заяви пред CNBC, че вчера е говорил с президента на Русия Владимир Путин и със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и очаква те да обявят намаляване на производството с на петрол с 10 млн. барела и дори до 15 млн. барела на ден.

Барел петрол в Канада вече струва по-малко от една бираНа 30 март петролът от сорта Western Canada Select (WCS) се котираше на цена от 4.18 долара.

След това президентът на САЩ написа в Twitter, че ограничението на производството би било “страхотно за петролната и газовата индустрия!”.

През миналия месец ОПЕК предложи понижение в производството с 1.5 млн. барела на ден на фона на падащото търсене.

От Русия обаче отхвърлиха предложението, което сложи началото на ценова война между Саудитска Арабия и Русия. Предишните ограничения в производството изтекоха на 31 март. Вчера Саудитска Арабия увеличи добива си до над 12 млн. барела на ден.