Цената на петрола регистрира повишение в последните часове, като котировките на сорта брент се повишиха над границата от 30 долара за барел за първи път от 16 март насам.

Суровината добави близо 5% към стойността си от началото на днешната борсова сесия.

Американският лек суров петрол поскъпна по-слабо, с 1.3% до ниво от 25.66 долара за барел.

Вчера президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че е разговарял с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и очаква скорошна договорка между него руския президент Владимир Путин, с която да бъде прекратена ценовата война между Москва и Рияд.

Според Тръмп и двете държави са склонни да намалят добивите си с между 10 и 15 милиона барела дневно, което би помогнало за стабилизирането на цената на "черното злато".

Разривът между Русия и Саудитска Арабия по темата за петролното производство стана факт в началото на март, след като лидерите на двете държави не успяха да се споразумеят за необходимостта от ограничаване на квотите за добив.

Добра новина: Горивата продължават да поевтиняватТака бензинът средно от 2.14 лв./л. през първата седмица на март постепенно се понижи до 1.90 лв./л. през четвъртата седмица на март 2020 г.


В резултат на това Саудитска Арабия предприе рязко увеличение на производството, което доведе до срив в цената на петрола.

От началото на годината "черното злато" загуби над 55% от стойността си.