Цените на петрола отчетоха ръст от над 20% вчера, а повишението продължава и в рамките на днешния ден. Един анализатор обаче е на мнение, че сортът Брент ще поевтинее до 10 долара за барел.

Брентът добави близо 10% днес до 33.22 долара за барел, докато американският лек суров петрол се търгува с ръст от 4.5% до 25.90 долара за барел.

„Ние прогнозираме, че през април цената на сорта Брент ще се понижи до около 10 долара и по всяка вероятност ще остане около тези нива през второто тримесечие на 2020 г., казва Виктор Шум, вицепрезидент на IHS Markit по енергийните въпроси.

„Според нас има много малък шанс за сделка между членовете на ОПЕК, която ще окаже позитивно влияние на цените на петрола по време на разпространението на коронавируса в световен мащаб“, каза още Шум.

Петролът е на път да запише най-лошото си тримесечие в историятаСамо през март брентът и щатският лек суров петрол поевтиняват с по около 55%

Цените на петролните фючърси са се понижили с повече от 50% от началото на годината, като основната причина за това е намалялото търсене, както и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия.