За 24 часа са регистрирани 13 нови случая на зараза с коронавирус у нас, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерски съвет.

От тях в болница са петима души, а изследваните проби са 494.

Общият брой на изследваните проби у нас е 18 502, уточни генералът.

Общият брой на заразените с COVID-19 у нас е 624, регистриран е 2.1% спрямо вчера.

Новите случаи за последните 24 часа са 8 в София, по един в Кюстендил, Пазарджик и Велико Търново, както и двама в Русе.

Болните медицински работници са 33, или 5.3%.

Излекувани са 54 души, като към тях се присъединяват шестима нови.

От тях 35 са мъже и 19 жени, а средната им възраст е 47 години.

Отмяна на мерките срещу COVID-19 по света: Къде, как и кога?Изолацията на милиони европейци е безпрецедентно предизвикателство, но възстановяването на икономическия и обществения живот също се очертава като сложно начинание

За последното денонощие няма починал, общият брой на българите, които загубиха живота си заради коронавирус, е 24 души. Средната възраст е 65 години.

Изяснява се ситуацията при приет в тежко състояние пациент в Александровска, който е със симптоматика на COVDI-19 и е интубиран, впоследствие е починал.
В болница се намират 230 души с коронавирус, от тях 33 са в интензивно отделение, уточни ген. Мутафчийски.



Намаляването в броя на заразените е израз на навременно взетите мерки, каза професорът в отговор на журналистически въпрос.

В репортажите улиците по света са празни, в България улиците са пълни - това със сигурност ще ни се отблагодари един ден, предупреди Мутафчийски.

Смъртността през тази година е с минимум 10% по-малко спрямо миналата година, това е изненада за мен, каза професорът в коментар на данните за смъртността у нас от първите месеци на годината, предоставени от НСИ.

Това се дължи на факта, че грипната вълна е имала два пика, според Мутафчийски.

На въпрос относно ефективността на термокамерите, Мутафчийски заяви, че в световен мащаб се отчита, че те имат по-малко от 20% ефективност и са със съвсем спомагателно действие.

Термокамерите на летищата в България бяха монтирани преди 10 години. Когато те са от висок клас, което означава, да имат чувствителност минимум 0.1 от градуса, те вършат много добра работа, посочи от своя страна главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Ефективността им не е висока, но те имат своето място. Много фирми купуват камери с чувствителност 1 градус, което е твърде грубо и на тях не може да се разчита, допълни той.

Те се влияят и от други неща. Когато човек е превъзбуден, това също леко вдига температурата. Но скринирането на такива хора и после замерването с класически термометър изключва вероятността да изпуснем някой, според Кунчев.