Заради карантината, наложена в много държави с цел ограничаване на епидемията от COVID-19, хората прекарват много повече време вкъщи със своите домашни любимци.

Животните едва ли са наясно с причините, поради които стопаните им се задържат по-дълго у дома, но когато всичко приключи и човечеството се върне към нормалния си начин на живот, кучетата вероятно ще бъдат много разочаровани, пише британското издание Mirror.

Според ветеринарния психолог Роджър Мъгфорд домашните любимци може дори да изхаднат в депресия, когато изведнъж им се наложи да се разделят за по-дълго със своите "съквартиранти".

Затова той предлага няколко съвета за това как да им помогнете по-лесно да преживеят прехода към нормалното (за вас) съществуване.

"Карантината е много сериозна промяна в ежедневието както за хората, така и за кучетата. Нейният край ще бъде голям шок за животните, които през последните седмици са свикнали с постоянното присъствие на стопаните си", казва Мъгфорд.

Куче изкълчи опашката си от радост, че има пандемия от COVID-19Пандемията от коронавирус обърна целия ни живот с главата надолу, но също така ни дава повече време за семейството и любимите ни домашни любимци


Той смята, че преди да се върнете на работа или на училище, е хубаво да оставяте кучетата сами за определени периоди от време. Първоначално те могат да са само по половин час, а впоследствие да се увеличат до няколко часа на ден.

Така животните постепено ще свикнат с мисълта за отсъствието ви и няма да им се наложи рязко да преминат към новото си ежедневие след карантината.

Ветеринарните психолози предупреждават, че кучетата са стадни животни и трудно понасят самотата.