Китайски журналист, който бе задържан в Ухан в края на февруари и след това изчезна безследно, публикува видео, в което обясни, че е бил поставен под карантина, заради това, че е посещавал "критични" места по време на работа.

В последното видео, заснето от 25-годишния Ли Жехуа, се виждаше как той е преследван от полицията по улиците на Ухан в разгара на епидемията от коронавируса. Журналистът тогава каза, че е уплашен и че органите на реда са се опитали да го спрат. Той се опита да се скрие в хотелската си стая, но впоследствие бе задържан, а след това спря да публикува материали в своя видеоканал в YouTube.

Тази седмица, в сряда, той за първи път се появи отново на екран и обясни, че първо е бил поставен под задължителна карантина за две седмици в Ухан, а после е прекарал още известно време в изолация в родния си град, съобщава BBC.

При ареста са му били отнети всички електронни устройства, разказва още младият журналист.

Той бе в Ухан, за да отрази случващото се по време на пандемията. Според негови познати властите се опитвали да прикрият истината за нейните мащаби, а в своите репортажи Ли Жехуа твърдеше, че има случаи на прикриване на заразени с COVID-19 и че крематориумите едва смогват да изгарят труповете.

В крайна сметка се оказва, че е бил арестуван заради това, че не се подчинил на полицаите, когато са се опитали да го спрат за проверка, докато е шофирал в Ухан, а вместо това се е опитал да избяга и да се скрие.

Ли Жехуа обаче е категоричен, че по време на задържането и по време на задължителната карантина полицаите са се държали добре с него и редовно са му осигурявали храна и вода.

"След края на карантината прекарах известно време със семейството си. Благодаря на всички, които се грижеха за мен. Надявам се, че светът ще успее да се обедини и да продължи напред след пандемията", казва още Ли.

Други негови колеги обаче все още са в неизвестност, след като бяха задържани в разгара на епидемията в Ухан. Чен Куиши липсва вече от 75 дни, приятелите му поддържат неговия акаунт в Twitter.

Фанг Бин, който също предаваше на живо от Ухан по време на пика на епидемията в града, също е в неизвестност от февруари насам.