Най-здравословното кафе? Ето рецептата
Пиете ли повече кафе, докато сте изолирани вкъщи заради пандемията от COVID-19?
Не се притеснявайте, учените смятат, че напитката може да бъде полезна, но само ако се приготви по определен начин, съобщава CNN.
Най-здравословното кафе се приготвя в машина с филтър, сочат резултатите от първото изследване, което се фокусира върху връзката между начина на приготвяне на напитката и рисковете от сърдечен удар.
Учените смятат, че нефилтрираното кафе съдържа вещества, които увеличават количеството холестерол в кръвта.
Тази опасност обаче се елиминира от използването на филтър. Така се предотвратява и рискът от сърдечен удар и преждевременна смърт.
Резултатите от проучването, публикувани в издание на Европейското дружество по кардиология, сочат, че има силни и убедителни доказателства за връзката между начините на приготвяне на кафе, сърдечните удари и дълголетието.
Според учените кафето, приготвено чрез варене или в преса за кафе, увеличава риска за сърдечни заболявания.
В турското кафе и това, приготвено във френска преса, има по-големи количества от химическите вещества кафестол и кавеол. Те водят до увеличаване на нивата на триглицериди и холестерол.
В изследването са участвали над половин милион норвежци на възраст до 79 г. Те са наблюдавани в продължение на 20 години.
Според резултатите от него пиенето на варено или пресовано кафе без филтър увеличава риска от смъртност при мъжете над 60 години.
Пиенето на филтрираното кафе пък е по-полезен навик от това да не пиете кафе изобщо. То намалява с 15 на сто риска от смърт, както и с 12 на сто риска от сърдечносъдови заболявания при мъжете и с 20 на сто при жените.