Италия започна днес бавно и предпазливо да излиза от изолационната летаргия, в която беше изпаднала от средата на март заради коронавируса, предаде АНСА, цитирана от БТА. Вчера вечерта на пресконференция италианският премиер Джузепе Конте обяви как страната ще влезе поетапно във Фаза 2, тоест възобновяване на редица дейности при съжителство с коронавируса. Това ще стане на три етапа, като първият етап ще е на 4 май, вторият на 18 май, а третият на 1 юни.

Още от днес обаче в страната бяха възобновени някои дейности. Това са обществените строителни дейности, тоест строителство на обществени сгради и пътища, и хидрогеоложките дейности. На обектите обаче се спазва стриктен протокол. Измерва се измерва температурата на работниците и те трябва да са с предпазни средства, извършват се ежедневно дезинфекциране на общите части. Подновяват се от днес и дейности, свързани с така наречената функционална търговия на едро за експортните сектори и за строителството.

Ето ги двата етапа за смекчаване на мерките в ИталияПравителството на Италия ще смекчи ограничителните мерки, въведени заради пандемията от COVID-19, на два етапа - от 4 май и от 18 май

Беше обявено и, че хирургическите маски в Италия стават с максимална цена 50 евроцента след наблюдавани спекулативни тенденции в тази насока.