Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е изградил дял на стойност 500 млн. долара в изпитващия сериозни затруднения организатор на музикални концерти Live Nation.

Това е поредният голям залог на кралството в компания, изпаднала в затруднение в последните седмици, докато фондът следи световните пазари и търси изгодни сделки. Суверенният фонд на Саудитска Арабия (PIF) се е сдобил с 5.7-процентен дял в базираната в Лос Анджелис компания, според уведомление до щатските регулаторни органи.

Акциите на Live Nation днес поскъпват с над 10% до 42.02 долара за брой в днешната сесия, което определя на компанията пазарна капитализация от 8.8 млрд. долара.

В последните седмици PIF се сдоби с дялове в круизния оператор Carnival, както и в няколко европейски петролни компании, в това число Royal Dutch Shell и Total, чийто акции пострадаха от срива в цените на петрола. Фондът също така сключи сделка на стойност 300 млн. паунда за придобиването на клуба от английската Висша лига Нюкасъл Юнайтед.

Live Nation е една от медийните компании, засегнати най-силно от кризата с коронавируса с над 30 000 отменени или отложени събития в световен мащаб, информира Файненшъл таймс.

В какво инвестира Саудитска Арабия по света?Технологичните компании са сред най-големите бенефициенти

Акциите в организатора на концерти поевтиняват с близо 50% от февруари, след като всякаква концертна дейност на практика спря. Успешни турнета на звезди като Джъстин Бийбър и Тейлър Суифт бяха прекратени, а множество летни фестивали бяха отменени след забраните за събирания на много хора на едно място.

Live Nation се сдоби с нова кредитна линия на стойност 120 млн. долара този месец. Компанията, която генерира 11.5 млрд. долара миналата година и чийто най-голям акционер е Liberty Media на Джон Малоун, предупреди, че продажбите първоначално ще паднат с около 20%.