Само седмица остана до 13 май. Именно на този ден се очакваше да преустанови своето действие извънредното положение в страната. След тази дата ограничителните мерки минават изцяло под контрола на министъра на здравеопазването, като ще се следи внимателно епидемичната обстановка в страната.

Владислав Горанов говори днес от името на правителството:

Правителството взе решение, че няма да предлага удължаване на извънредното положение след 13 май. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след днешното заседание на Министерски съвет.

"Идеята беше да разгледаме законопроект, който да регламентира част от нормите , които да продължат да действат и след 13 май, когато изтича срока на извънредното положение. Предложили сме голяма част от тях от мерките да продължат до два месеца след изтичането на извънредното положение", обясни Горанов.

Законопроектът, който ще бъде внесен за гласуване от Народното събрание, е за изменение и допълнение на Закона за здравето, който съдържа основната рамка министърът на здраеопазването и главният здравен инспектор да установяват извънредни мерки за контрол върху епидемиологичната обстановка.

Мярката 60/40

Мярката 60/40 ще продължи своето действие до 30 юни, каза на брифинг след заседанието на Министерския съвет днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той каза още, че проектозаконът, който след отпадане на извънредното положение, ще спомага за разрешаване на епидемичната обстановка, ще представлява правна рамка за завръщането на икономическия, политическия и стопанския оборот в страната.

БСК: Безработицата ще продължи да расте поне още два месеца

Разхлабването на противоепидемичните мерки няма да се отрази пряко върху заетостта и поне още два месеца безработицата ще продължава да расте, прогнозират от Българската стопанска камара. По-значимо ангажиране на хора евентуално се очаква едва в края на годината.

Оптимизмът след разхлабването на част от ограниченията, наложени на бизнеса, е прекален, заяви пред Българското национално радио председателят на БСК Радосвет Радев. По думите му има много условности, свързани с очакваното свиване на потреблението и големите инвестиции за рестарта на бизнеса.

"Готовността и отварянето на заведенията не е равно на това, че ще има същото бурно потребление на тези услуги, защото много хора в момента преизчисляват собственото си икономическо поведение в относително тясната координатна система на собствените доходи и респективно – каква част от тях може да похарчат за естетика, за заведения и за всякакви други неща.

Така че от една страна - вероятно да, ще има потребление, но то няма да бъде с онези обеми и втори път - самата услуга на предоставящия ще бъде с по-висока цена и съотметно по-ниска печалба“, обясни Радосвет Радев.

Националният оперативен щаб все пак ще дава пресконференцииСчитано от 7 май, всеки четвъртък, от 8 часа, Щабът ще бъде на разположение на медиите, за да отговаря на въпроси.

Парковете също

След отварянето на паркове и планини, идва ред и на националните паркове.

Нови правила за посещения в Националните паркове "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан" издадоха дирекциите на защитените територии. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Според новите правила посетителите в парковете трябва да спазват социална дистанция от минимум 2.5 метра.

Не се разрешава струпването на компании и групи от туристи на едно място. При разговори с други хора е необходимо да се поставят маски или шалове. За достъп до парковете трябва да се използват само определените входно-изходни пунктове и да се следват маркираните туристически маршрути.

Забранява се използването на лифтове, посещения на хижи, заслони и други туристически обекти. Не може да се използват за пребиваване кътовете за отдих като беседки, навеси, маси, пейки, огнища, чешми и погледни места.

Четири институции проверяват декларациите за КПП

Четири държавни институции проверяват данните, с които се влиза или излиза през контролно-пропускателните пунктове на МВР, разположени на входовете и изходите на областните градове, съобщава министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция „Главната инспекция по труда“ проверяват данните на преминаващите шофьори през пунктовете.

Последните данни:

1652 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 4 май. През днешния ден са доказани още 20 нови случая - в областите: 17 във Видин и 3 в София.

316 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 37 са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина: 824 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 828 на жени.

177 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Топ 3 на областите у нас:

София, Плевен и Видин са трите области в страната, които са с най-много положителни случаи на коронавирус. Общият брой на заразените в столицата е 743, докато в Плевен и Видин те са 163 и 150.

Близо 64% от всички случаи са именно в посочените три области

По света:

Новите случаи на COVID-19 в Русия преминаха границата от 10 000 за втори пореден ден. Положителни новини обаче идват от Италия и Испания, където днес са отчетени 1221 и 1179 положителни проби.

Мрачна прогноза за САЩ: 200 000 заразени за денПрезидентът Тръмп последно обяви, че новия коронавирус ще отнеме живота на 75-80 до 100 хил. американци.

Сериозно остава обаче остава положението в САЩ, където вчера бяха отчетени нови 27 000 случая, докато във Великобритания те са около 4000.

До момента в световен мащаб са отчетени 3.6 млн. заразени, както и 250 000 смъртни случая. Общият брой на излекуваните вече е близо 1.2 млн. души.