Един от най-важните епидемични показатели е 14-дневна кумулативна заболеваемост – всеки ден се събира броят на доказаните случаи и се сумира с този от предходните 13 дни.

На 2 април този показател даваше 4.5 на 100 000 население заболяемост. В началото на показателят се покачи на 10.7, каза на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб директорът на Национален център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Щабът още преди месец каза, че в края на април очакваме увеличаване на броя на случаите.

Благодарение на това, че съвестните български граждани спазват мерките и те са навременни, адекватни и дозирани в момента показателят падна на 7.8 на 100 000 и има тенденция на намаляване на заболяемостта.

Вторият много важен показател е ефективното репродуктивно число или колко души заразява един болен. При грипа един човек заразява един и половина двама души. При коронавирусната инфекция това репродуктивно число, ако няма контрол и мерки, е три или един път и половина повече, отколкото възможността за заразяване при грипа.

Това е много важно число, защото отразява дали мерките са адекватни. Когато от чуждите посолства ме питат нещо, те питат точно за това ефективно репродуктивно число, каза Кантарджиев.

Установено е огнище на Ку-треска в странатаТова съобщи на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев

Когато то е по-малко от едно значи епидемията гасне. Това означава, че един болен заразява по-малко от човек. Например 10 болни заразяват 7 или 5. Ако не се взимат мерки, 10 болни могат да заразят 30 – 35 души.

В отделни ситуации, ако не се взимат никакви мерки, един човек може да зарази много повече от 10 души. В момента в нашата страна това репродуктивно число е около едно и варира в интервал от 0.8 до 1.2.

Последните две седмици го поддържаме около 1. В първите седмици бе 1.7, в началото на май стана 1.17, а сега е малко повече от 1.

Ако с малко усилия на обществото при спазване мерките и при хубавото време обърнем това число да е по-малко от 1 (10 души да заразяват по-малко от 10 души), това означава, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия.

Третият важен статистически епидемиологичен белег е времето на удвояване на случаите. В колкото по-дълъг период се удвоява броят на случаите, значи толкова по-бавно се развива епидемията.

След първите случаи през месец март и когато в края на март имаше увеличаване на случаите, времето за удвояване беше 10 дена, след това стана 12 дена и сега мога да кажа че то вече е над месец.

Най-лошото беше, когато европейската държава с най-много случаи имаше удвоява на 5 дни, а там говорехме за десетки хиляди случаи.

Изводът е, че мерките дават ефективност, въпреки критиките и това, че плашим хората, но са необходими още условия да се спазва отстояние, хигиена и да не се събират много хора на едно място, допълни Кантарджиев.