Живеем във все по-стресиращ свят и затова никога досега не е било по-важно да подхранваме емоционална и психическа устойчивост у нашите деца.

Психически устойчивите деца са не само по-подготвени да се борят с бъдещи проблеми сами, но проучвания показват, че е по-вероятно да са по-ангажирани в училище и в бъдещата си работа, пише терапевтът Трейси Хъчинсън в CNBC.

За родителите няма да е лесно, но избягването на следните често срещани грешки може да е от полза:

1. Минимизиране на чувствата на децата ви

Децата трябва да знаят, че е добре да изразяват и да говорят за своите емоции. Когато родителите казват на децата си неща, като “не се натъжавай за това” или “не е нещо кой знае какво,” те изпращат сигнал, че чувствата нямат значение и че е по-добре да ги потискат.

Ако детето ви показва чувство на страх по време на голяма буря, можете да кажете: “Знам, че се страхуваш в момента.” След това го попитайте какво, според него, ще го накара да се почувства по-добре. Това учи децата как да се справят сами с емоциите.

Целта е да им помогнете да практикуват бързото търсене на решения, докато не открият нещо, което действа.

2. Постоянното им спасяване от провал

Като родители е трудно да гледаме как децата ни се затрудняват с различни предизвикателства, които знаем, че лесно можем да разрешим вместо тях.

Помислете обаче от тази гледна точка: Ако детето ви се справя лошо в училище, знаете, че ако му кажете отговорите на домашното, това ще има единствено обратен ефект, защото няма как да сте в класната стая, когато трябва да се справя с тестовете само.

Провалът е голяма част от успеха. Ако децата никога не получават възможност да научават уроците, които идват с провала, те никога няма да развият постоянството, от което имат нужда, за да се изправят отново след неуспех.

3. Прекаленото глезене на децата

Децата обичат най-различни неща, а родителите обожават да им ги осигуряват. Проучвания обаче показват, че когато давате на детето си това, което иска, то пропуска изграждането на умения, свързани с психическата устойчивост, като самодисциплина.

Бихте искали децата ви да растат, знаейки, че е възможно да постигнат това, което искат, ако работят за него. Родителите могат да учат децата си на самоконтрол, като задават ясни правила за това, например че домашното трябва да е написано, преди да се гледа телевизия, или трябва да вършат някаква домашна работа, преди да им се увеличат джобните пари (за да могат да купуват сами неща, знаейки, че сами са ги заработили).

4. Очаквате съвършенство от тях

Естествено е да искате от детето си да има големи цели и да бъде най-доброто във всичко. Нещата обаче не се случат по този начин. Поставянето на прекалено висока летва може да доведе до проблеми със самочувствието и увереността на по-късен етап в живота.

Изграждайте психическа устойчивост у децата си посредством реалистични очаквания. Дори и децата ви да не отговарят на тях, неуспехите, с които се сблъскват, ще ги научат на ценни уроци за живота и как да успяват следващия път.

10 неща, които психически устойчивите родители правят с децата сиНе е съвпадение, че психически устойчивите родители отглеждат психически устойчиви деца

5. Гарантирате им постоянен комфорт

Има много неща, които да накарат детето ви да чувства дискомфорт, особено когато са свързани с правенето на нещо ново: Опитването на нови храни, създаването на нови приятели, практикуването на нов спорт или смяната на дом и записването в ново училище.

Точно както и с неуспеха, приемането на моментите на дискомфорт може да повиши психическата устойчивост. Насърчавайте децата си да опитват нови неща. Помагайте им да започнат, защото това е най-трудната част.

След като направят първата стъпка обаче, те може да осъзнаят, че не е толкова трудно, колкото са мислели, че ще бъде и че дори може да бъдат добри в това!

6. Не задавате граници между родителите и децата

Бихте искали децата ви сами да вземат решения, но те също така трябва да знаят, че вие сте шефът. Например, ако 12-годишното ви дете има вечерен час, следете за спазването му всяка вечер (или възможно най-много).

Психическите деца имат родители, които разбират важността на границите и последователността. Отстъпването и позволяването на предоговаряне на правила прекалено често може да доведе до борба за надмощие между вас и детето.

7. Не полагате грижи за себе си

С напредването на възрастта става все по-трудно да поддържаме здравословен начин на живот (здравословно хранене, редовен спорт, намиране на време за възстановяване). По тази причина е важно да изграждате навици у децата си за полагане на грижи за самите тях.

Важно е да практикувате здравословни начини за справяне с различни ситуации пред децата си. Например, ако сте стресирани в работата си, можете да кажете на детето си: “Имах много изморителен ден на работа и ще си почина с чаша чай и книга.”