Азиатските индекси и фючърсите на Уолстрийт падат днес, след като нарастващият брой на новите случаи на коронавирус в някои американски щати смаза надеждите за бързо икономическо възстановяване в световен мащаб.

Фючърсите на индекса S&P 500 отчитат понижение от 1.2% в ранната азиатска сесия, докато азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 1%.

Японският Nikkei отчита спад от 1.3%, докато индексът на китайските сини чипове CSI300 се понижава с 0.1%.

На Уолстрийт вчера S&P 500 затвори с 0.36% надолу, докато технологичният Nasdaq добави 0.15% вследствие на надеждите около нарасналото търсене на онлайн услуги заради пандемията.

Няколко американски щати, сред които и Оклахома, където президентът Доналд Тръмп планира да проведе предизборен митинг в събота, отчетоха скок в броя на новите случаи на COVID-19.

Дневният брой на случаите достигна завишени нива и в Калифорния и Тексас, докато Флорида и Аризона отчетоха второто си най-високо увеличение на дневна база.

Амунди: Следващите 10 г. са с по-добри перспективи за доходностОт Амунди Асет Мениджмът очакват доходността за следващите 10 години при по-рисковите активи, като акциите и високодоходните облигации, да бъде по-висока, отколкото за предходния 10-годишен период

Междувременно, Пекин отмени десетки полети, затвори училища и блокира някои квартали, в опита си да засили мерките за ограничаване на новото огнище на коронавирус, което породи страхове за по-мащабно разпространение на заразата.

“За пазарите в Китай, която изглежда се беше справила с болестта, е голям шок да видят втора вълна. В САЩ пък отчитаме рекорден брой нови случаи в много щати,” казва пред Ройтерс Норихиро Фуджито, анализатор в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

“Всичко това предполага, че колкото повече рестартираш икономиката, толкова повече случаи отчиташ. Хората си мислеха, че икономиката ще се възстанови бързо в периода юли-септември, след слабия период между април и юни. Това обаче вече не е сигурно”, допълва той.

Инвеститорите потърсиха сигурността на държавните облигации, като доходността по 10-годишните щатски книжа падна с 3 базисни пункта, до 0.704%.

На валутните пазари считаната за валута убежище йена поскъпна с около 0.3%, до 106.72 спрямо долара, докато щатският долар също се оскъпи спрямо чувствителните на риска валути.

Еврото поевтинява с 0.1%, до 1.1235 спрямо долара, докато австралийският долар изгуби 0.4%, до 0.6852, след като Австралия обяви по-лоши от очакваните данни за заетостта в страната.