Учените представиха нова карта на изгубения континент Зеландия, за да покажат на хората как е изглеждал светът преди около 85 милиона години.

В понеделник GNS Science - изследователски институт в Нова Зеландия, създаде интерактивен уебсайт с две нови карти, показващи тектоничния профил на Зеландия, заедно с промяната му спрямо океанското дъно.

Това развитие е доста изумително, като имате предвид, че загубеният континент е открит едва през 2017 г.

Както обяснява CNN, Зеландия е била част от същата суша, като Антарктида и Австралия. Въпреки това, преди около 85 милиона години тя се отцепва и потъва до океанското дъно, където остава скрита в продължение на векове.

Въпреки че теорията за Зеландия съществува отдавна, чак през 2017 г. екип от учени изследва района, за да определи истинността й. Те събират огромни количества утайка, за да открият повече за района, историята му и дали, всъщност, той трябва един ден да се смята за осмия континент на Земята.

По онова време научният сътрудник на експедицията Джералд Дикенс от Университета Райс казва за EarthSky, че екипът е намерил повече, отколкото се е надявал, включително значими нови открития на изкопаеми, доказващи, че районът някога е бил над сушата.

Карта на света с буквалните названия на градовете Вдъхновява да попътешествате на нови места.

„Проучени са повече от 8 000 екземпляра и са идентифицирани няколкостотин изкопаеми вида“, казва той. „Откриването на микроскопични черупки на организми, живеещи в топли и плитки морета, както и на спори, и прашец от сухоземни растения, разкриват, че географията и климатът на Зеландия са били драстично различни в миналото.“

Благодарение на новата интерактивна карта, днес хората по целия свят могат да изследват Зеландия.

„Направихме тези карти, за да предоставим точна, пълна и актуална картина на геологията на Нова Зеландия и югозападната част на Тихия океан - по-добра, отколкото досега,“ казва водещият автор на картите - геологът д-р Ник Мортимър.

Използвайки уебсайта, потребителите могат да разглеждат в детайли различни тематични географски уеб карти на региона и дори да генерират свои собствени карти.