Скътано зад един от скалистите върхове по Средиземноморския бряг, пристанището Ла Сиотат е дом за десетки рибари още от XV век насам. В дешно време обаче то е по-известно с това, че приютява далеч по-заможни мореплаватели.

Една от всеки седем суперяхти в света преминава през кейовете на Ла Сиотат поне веднъж годишно, пише The Economist. Пристанещето има над 300 стоянки, в които се извършват една десета от всички ремонтни дейности на големите яхти в световен мащаб.

По това време на годината повечето от плавателните съдове са на пътешествия в Океана или се намират на котва край някой от лукзоните курорти като Кан или Сен Тропе.

Днес обаче, малко след разхлабването на карантината в повечето европейски държави, много от луксозните плавателни съдове все още стоят на "сух док" в Ла Сиотат. Сред тях е и 115-метровият плаващ дворец, който някога е бил собственост на руския милиардер Роман Абрамович.

Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса удариха тежко френската туристическа индустрия. Всяка година страната се посещава от над 90 милиона души, които искат да разгледат нейните замъци, музеи, галерии, винарски изби и плажове. В първото тримесечие на тази година обаче броят на чуждестранните туристи буквално се срина, регистрирайки спад от 99% на годишна база.

"На Ривиерата ситуацията е катастрофална. Филмовият фестивал в Кан беше отменен, а на чуждестранните туристи, включително и на богатите собственици на яхти, нямаха достъп до френските курорти", казва Клер Бехар, който ръководи регионалната туристическа комисия в Кот д`Азур.

Във финансово изражение загубите за местния туризъм ще достинат 1.3 милиарда долара.

В пристанищното градче Каси, което се намира близо до Ла Сиотат, бизнесът изглежда доста по-активен в уикендите след карантината. Заведенията и плажовете са пълни, макар и при спазване на противоепидемичните мерки и социална дистанция от 1-2 метра между туристите.

Но посетителите са основно французи, а местните хотелиери и ресторантьори са категорични, че оборотите им са около една трета в сравнение с тези в други години. Според тях френските летовници не харчат толкова много по време на почивките си в сравнение с германците и гостите от останалите северноевропейски държави.

Милиардер се самоизолира на яхтата си за 590 млн. долараДейвид Гефен предизвика сериозно недоволство с несъобразителен пост в Instagram и впоследствие бе принуден да изтрие профила си


Туристическата индустрия по Ривиерата няма как да замести с вътрешно потребление чуждестранните гости, особено американците и китайците, които в момента изцяло отсъстват.

Един френски турист харчи средно по около 58 евро на ден, докато гостите от Русия, САЩ и Близкия Изток са склонни да заделят по три пъти повече, пише още The Economist. В очакване на по-нататъшното разхлабване на мерките Франция вече мисли за маркетинговите инструменти, с които да се завърне на световната туристическа карта.

Според Клер Бехар целта е да бъде "спасен" остатъкът от летния сезон.

Междувременно местните си припомниха, макар и за кратко, как е изглеждала Южна Франция през 50-те години на миналия век, когато Сен Тропе е бил просто едно рибарско селище. По пътищата почти не се срещат автомобили с чуждестранна регистрация.

Междувременно 71% от французите твърдят, че имат намерение да прекарат лятната си ваканция в собствената си държава. За тях лятото на 2020 година ще бъде възможност да си върнат Ривиерата само за себе си.

Представителите на туристическата индустрия обаче си мечтаят за момента, в който плажовете отново ще са пълни с платежоспособни и щедри германски и руски туристи. Независимо от факта, че яхтите им понякога развалят морската гледка.