След решение на апелативен съд, днес в САЩ ще бъде извършена първата федерална екзекуция в страната от повече от 17 години.

Екзекуцията на осъдения за убийство Даниел Люис Лий беше блокирана в петък от федерален съдия.

Това се случи, след като роднини на жертвите поискаха отлагане с мотивите, че се страхуват да присъстват на живо заради опасността от коронавирус.

Правителството обаче обжалва и решението беше отменено.

Роднините ще обжалват пред Върховния съд.

Лий - привърженик на теорията за върховенството на бялата раса, измъчва и убива тричленно семейство, след което изхвърля телата им в езеро.

Той първоначално трябваше да бъде екзекутиран през декември. Случаят му обаче беше отложен, след като съдилища блокираха изпълнението на смъртната присъда.

Ърлийн Питърсън, чиито дъщеря, внучка и зет бяха убити от Лий, е против екзекуцията чрез смъртоносна инжекция.

Иран осъди на смърт трима бизнесмени за корупцияДруги 33-ма мъже пък са получили присъди до 20 години затвор

"За моята дъщеря би било срамно някой да трябва да умре заради нея," казва тя пред CNN миналата година.

Екзекуцията на Лий е една от четирите планирани от юли и август. И четиримата мъже са осъдени за убийството на деца, информира BBC.

Каква е разликата между федерална и щатска екзекуция?

Съгласно щатската правосъдна система, делата по престъпленията могат да се водят във федерален съд, на национално ниво, или в щатски съд, на местно ниво.

Определени престъпления, като фалшифицирането на валута или определени кражби, автоматично минават през федерален съд. Други пък се разглеждат във федерален съд, в зависимост от сериозността на престъплението.

Смъртното наказание в САЩ беше забранено на щатско и федерално ниво през 1972 г. с решение на Върховния съд, което отмени всички наложени смъртни присъди.

През 1976 г. решение на Върховния съд възстанови смъртното наказание в редица щати, а през 1988 г. беше прието законодателство, с което смъртното наказание отново влезе в сила на федерално ниво.

По данни на Центъра за информация за смъртното наказание общо 78 души са били осъдени на смърт по федерални дела в периода 1988 - 2018 г., но само трима са били екзекутирани.

В момента в страната има 62 души, които очакват изпълнение на своята смъртна присъда.