Еврото остава близо до достигнатия в края на миналата седмица четиримесечен връх на фона на оптимизма за евентуалното постигане на сделка между европейските лидери за антикризисния план и рамката на бюджета на Европейския съюз.

Срещата на върха на ЕС започна още в петък, но до този момент 27-те не успяват да постигнат съгласие за това как трябва да изглежда възстановителният план за излизане от кризата, предизвикана от коронавируса.

Очаква се той да е на стойност 750 милиарда евро, а финансирането да бъде осигурено с общ дълг на всички държави членки.

Тази сутрин единната европейска валута поскъпна с 0.15% спрямо щатския долар и се търгува на ниво от 1.1443 долара за евро.

"Ако европейските лидери успеят да се договорят, еврото вероятно ще продължи да поскъпва", коментира анализаторът на Nomura Securities Юджиро Гото, цитиран от Ройтерс.

Някои негови колеги са на мнение, че дори и да не се стигне до сделка на срещата на лидерите на ЕС, еврото ще запази възходящата тенденция.

Причината за това е фактът, че отвъд Океана има още повече фактори на несигурност - от увеличението на новите случаи на COVID-19 до търговския конфликт с Китай.

На капиталовите пазари в началото на седмицата настроенията са разнопосочни.

Водещите индекси в Япония, Австралия, Южна Корея и Хонконг отчитат понижения в сутрешната търговия, докато тези в Китай бележат ръст.

Японският Nikkei 225 се понижава с 0.2%, австралийският S&P/ASX 200 пада с около половин процент, а на борсата в Сеул KOSPI бележи спад от 0.15 на сто.

На противоположния полюс Shanghai Composite отчита ръст от 2.5 на сто.

Какво ни чака в чакалнята на еврозоната? Най-краткият период за въпросната адаптация, или престоя в ERM II, е две години, някои страни обаче са били в чакалнята в продължение на седем или осем години

На стоковите пазари петролът отстъпи от петъчните си нива заради опасенията, че втората вълна на пандемията от COVID-19 може да попречи на възстановяването на глобалното търсене.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември бележат спад от 0.74% до ниво от 40.45 долара за барел. С толкова се понижават и тези на сорта Брент, чиято цена в момента се движи малко под 43 долара за барел.

Световното търсене на петрол се повиши с около 30% спрямо дъното от април, когато в много държави по света беше въведена строга карантина в опит да се ограничи разпространението на коронавируса.

Въпреки това консумацията на петрол все още е доста под нивата от преди пандемията.