Богатството на основателя на Facebook Марк Закърбърг нарасна до 100 млрд. долара след пускането на новата функционалност за кратки видеа.

В сряда Facebook обяви, че пуска Instagram Reels в САЩ, конкурент на китайското приложение TikTok.

Акциите на Facebook поскъпнаха с над 6% вчера. Закърбърг притежава 13-процентен дял в компанията.

Той се присъедини към основателя на Amazon Джеф Безос и съоснователя на Microsoft Бил Гейтс в клуба на хората, чието лично състояние се оценява на по над 100 млрд.

Шефовете на технологични компании са в светлината на прожекторите напоследък, след като размерът и влиянието на техните компании, както и техните лични състояние продължават да нарастват.

Facebook, Amazon, Apple и Google са сред най-големите бенефициенти от блокадите и ограниченията вследствие на коронавируса, тъй като повече хора пазаруват, гледат съдържание с развлекателен характер и общуват онлайн.

За колко време се става милиардерОтговорът на този въпрос ни дава проучване на британската компания за спортни залози OLBG

Личното състояние на Закърбърг нараства с 22 млрд. долара тази година, докато това на Безос се е увеличило с над 75 млрд. долара, според Bloomberg.

Функционалността за кратки видеа Reels, която е считана за конкурент на китайската платформа TikTok, е интегрирана в приложението Instagram, което е собственост на Facebook.

Моментът на пускането на новата функционалност нямаше как да бъде по-подходящ за Закърбърг, след като късно вчера Доналд Тръмп издаде указа за забрана на TikTok в САЩ, което президентът определи като „заплаха“.

Пазарната капитализация на петте най-големи щатски технологични компании Apple, Amazon, Alphabet, Facebook и Microsoft в момента се равнява на около 30% от БВП на САЩ.

Щатският сенатор и бивш кандидат за президент Бърни Сандърс тази седмица представи план за облагане с данъци огромните богатства, натрупани по време на пандемията от коронавирус по време на пандемията.

Според него с данъци трябва да се обложат 60% от ръста в богатството на милиардерите от началото на пандемията до края на годината.

Средствата пък трябва да отидат за здравноосигурителната система.