Броят на свободните за отдаване под наем апартаменти в Манхатън достигна нов исторически максимум, след като премина границата от 13 000, пише CNBC.

В момента те са 13 117, след като част от жителите напуснаха големите градове, а наемодателите изпитват трудности с подписването на нови договори за отдаването на жилищата си.

Новите сделки в Манхатън отчитат спад от 23%, като има и райони, в които понижението е от 39%.

През юли беше отчетено най-голямото понижение на стойността на наемите в последното десетилетие, с което спрямо година по-рано те бележат спад от 10%.

Наемодателите вече предлагат до 50 дни безплатен наем при подписването на договор, което също е нова историческа стойност. Средната цена на новите договори в момента е 3320 долара на месец, или най-ниската за последните 9 г.

Стотици хиляди жители напуснаха градовете в САЩ през март и април в началото на пандемията от коронавирус. Брокерите се надяваха, че част от тях ще се завърнат през юли и август, тъй като по това време на годината семействата започват подготовката за новата учебна година.

Юли обаче беше сравнително слаб месец за наемите, а същото се очертава и за август, което показва, че понижението в новите сделки може да продължи и през есента.

Стойността на отдаваните жилище в Манхатън е далеч от ниска.

Средният наем на жилище с две спални е около 4620 долара, въпреки понижението от около 10% спрямо година по-рано.

Ню Йорк изгражда нов мост за пешеходци и колоездачиПандемията от коронавирус в Ню Йорк накара градската управа да преосмисли как ще изглежда общественият транспорт в бъдеще

Наемодателите също така предлагат допълнително почистване, ваучери за пазаруване в големи магазини за обзавеждане, както и поемането на брокерските комисионни, като с тези бонуси се надяват по-бързо да сключат договор за жилищата си.

Експерти от сектора са на мнение, че половината от апартаментите в Манхатън са собственост на малки бизнеси, а не на големи публични компании.

Това ще създаде трудности както за техните доходи, така и за приходите, които те плащат под формата на данъци, което пък е основен източник на доходи за Ню Йорк.

Това може да доведе до спирането на част от предлаганите обществени услуги в града, което би го направило по-малко привлекателен за нови жители.

Годината може да е тежка за собствениците на имоти, казва Джонатън Милър, главен изпълнителен директор на Miller Samuel.

В Бруклин понижението на новите договори дори е от 24.2% до 1333 долара, а в Лонг Айлънд и Астория, известни с най-много нови сгради, се отчита спад от 59.5% в новите сделки.

Средните цени на наемите там падат с 14%, до около 2500 долара, пише mansionglobal.