Близо 200 милиона работни места в туристическия сектор може да изчезнат като пряк резултат от пандемията от коронавирус, сочи нова мрачна прогноза на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC).

Търсенето в туристическия сектор падна в световен мащаб по време на пандемията, като всеки регион отчита срив на туризма.

Туроператорът TUI обяви, че пътуванията с цел туризъм в Европа падат с 81% от юни до началото на август, в сравнение със същия период на 2019 г., според CNN.

Някои хора нямат желание да пътуват заради страх от вируса, а други, които биха рискували, отлагат пътуванията си заради предпазните мерки, които се използват за контрол на пандемията, като карантина и ограничения.

Икономически модели показват, че в добавка към загубата на 197 милиона работни места, до 5.5 трлн. долара може да бъде изтрит от световния БВП, според WTTC.

Прогнозите на организацията са се влошили значително от април насам, когато прогнозира загуба на 100 милиона работни места и 2.7 трлн. долара от БВП.

Според WTTC "объркващата смесица от забрани, карантини и некоординирани международни мерки за тестване и проследяване са отказали много хора да пътуват въобще, като пикът на летния сезон тази година беше провален."

В изявление от миналата седмица главният изпълнителен директор на WTTC Глория Гевара призова правителствата да намерят начин да направят така, че част от пътуванията да бъдат възстановени.